Toulouse: 250 tusen i demonstration mot pensionssystemet (video)

Den franska fackföreningen CGT, som historiskt har varit kopplat till Frankrikes Kommunistiska Parti, kallade till en generalstrejk den 5 december som ett svar på de planer att göra om pensionssystemet som Emanuel Macrons regering har presenterat.

Det nya förslaget skulle förlänga arbetarnas yrkesliv och straffa dem som väljer att gå i pension tidigare än vid 70 års ålder med sänkta pensioner och sämre villkor. Man riktar in sig på bland annat kvinnors lägre pensioner i förhållande till männens, men påpekar att en utjämning av pensionerna också är beroende av att kvinnorna tjänar lika mycket under sitt arbetsliv som männen.

Strejken lamslog landet, då bland annat transportarbetare, lärare, postarbetare och järnvägsarbetare deltog i strejken. Tidigare försök att förändra pensionssystemet har alltid misslyckats på grund av arbetarnas motstånd. När regeringen försökte förändra pensionerna 1995 möttes man av veckor av strejker, tills förslaget drogs tillbaka.

250 000 människor har uppskattats deltagit i en demonstration i Toulouse, en stad i södra delen av landet, den 5 december. Även i många andra städer genomfördes protestaktioner.

Fackliga världsfederationen har uttryckt sitt stöd för strejken och manar arbetarna att delta i protesterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.