Internationella funktionshinderdagen

Tisdagen den 3 december var det den internationell funktionshinderdagen, och precis som förra året regnade det och var kallt för alla oss som var ute för att manifestera mot försämringar i LSS – det var väldigt passande för dagens budskap:

”Svenskar med funktionsnedsättning har det sämre än vad regeringen säger”– så är enligt Sveriges Radio P4 budskapet i en ny rapport från Funktionsrätt Sverige. Deras ordförande Elisabeth Wallenius är bland annat orolig för större ekonomiska skillnader, och säger:

”Fattigdomen ökar i Sverige för personer med funktionsnedsättning. Den ökar mer än i något annat europeiskt land. FN har bestämt vilka rättigheter personer med funktionsnedsättning borde ha. Rättigheterna finns nedskrivna i en FN-konvention, som Sverige godkände för över 10 år sedan.”

Hon kritiserar regeringens utredning för att ge fel bild av verkligheten, som är mycket sämre än den framställs. Till exempel tar hon upp att lönerna har ökat mycket mer än de bidragspengar som människor med funktionsnedsättning kan få.

Det här är en dold försämring av bidraget till personer som ska ha likvärdiga levnadsvillkor med alla andra. SKP vill ha ett socialistiskt samhälle där alla bidrar efter förmåga och får sina behov tillgodosedda, något som är möjligt om samhällets resurser fördelas rättvist.

Winnie Svendsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.