Vad lägger ett vanligt hushåll på mat?

I en rapport från den europeiska statistiska centralbyrån Eurostat kommer en rapport om hur mycket ett genomsnittligt hushåll i varje medlemsland i EU lägger på mat. Svenskarna lägger runt en åttondel av sin inkomst på mat, vilket är något mer än snittet inom EU.

I den statistik som Eurostat presenterat beräknar man hur mycket varje hushåll la på mat och icke-alkoholhaltiga drycker under 2018. Statistiken visar en väldigt tydlig skillnad mellan de fattiga och de rika länderna inom unionen.

I topp ligger Rumänien, där hushållen la nästan en tredjedel av sina inkomster på mat. Därefter följer Litauen (21 procent), Estland (20 procent), Bulgarien och Kroatien (19 procent) och Ungern (18 procent). I botten ligger Storbritannien, där 8 procent av hushållens inkomster läggs på maten. Även Luxemburg, Österrike och Luxemburg ligger under 10 procent och Tyskland precis över.

Skillnaderna är stora inom unionen, även om det naturligtvis även finns stora skillnader inom de olika länderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.