Budkavle för fackliga rättigheter

Ilska riktas idag mot IF Metalls ledning för att de är villiga att förhandla bort turordningsregler och ”saklig grund” som skäl för uppsägning.

Den lokala IF Metall-klubben på Volvo i Umeå anser att Las inte ens borde finnas på förhandlingsbordet. Klubben försöker tillsammans med andra ändra åsikten hos IF Metalls ledning, samt bygga en bred rörelse och kraftfull opinion med utgångspunkt från en budkavle. Budkavlen uppmanar till att skapa facklig och politisk enighet på nedanstående två punkter:

  • Försvara turordningsreglerna!

Turordningsreglerna är en grundbult i arbetsrätten. Principen om ”först in – sist ut” får inte förhandlas bort. Det är bra att ta fackliga och politiska initiativ kring kompetensutveckling, minskad inhyrning och borttagande av allmän visstid som anställningsform, men inte till priset av försämrad anställningstrygghet.

  • Bibehåll saklig grund-begreppet!

Den nya offensiven från Svensk Näringsliv om att ta bort begreppet ”saklig grund” vid uppsägning ser ut att ha skördat framgångar. Trots att parterna, efter att ambitionerna med förhandlingarna avslöjats, i sista stund skrivit in att det ska vara ”rättssäkert” framstår det ändå som uppenbart att den rättsliga praxis som utarbetats under dagens Las riskerar att ersättas med en mer arbetsgivaranpassad variant.

Flera förbund inom LO och TCO har hoppat av Las-förhandlingarna på grund av det tvång och den ensidighet som visas av Svenskt Näringsliv, som känner att de fått fullmakt att agera av nuvarande politiska styre. Som del av Januariöverenskommelsen finns en punkt som ger arbetsköpare ökade befogenheter att göra undantag från turordningsreglerna i Las. Överenskommelsen innebär är att en lagändring kommer att införas från 2021 om inte arbetsmarknadens parter sluter avtal om detta på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.