Det är inte produktivkrafterna det är fel på – det är kapitalet

Sveriges Radio kunde rapportera 14/1-20 att forskare vid Texas A&M University utvecklat en bomullsplanta vars frön är fria från gossypol. Varför är detta sensationellt och värt våran uppmärksamhet?

Jo, det är nämligen så att gossypol är giftigt för människor och vissa matdjur t.ex. höns och grisar. Rathore Keerti, forskaren bakom projektet har i  ett tiotal år forskat för att få fram denna bomullsplanta med fröer fria från gossypol, som dessutom nu är godkända för konsumtion i USA.

Genom att infoga gener från bakterier och en annan växt har forskarna alltså lyckats att skapa en bomullsplanta som inte bara ger bomull för textiltillverkning utan även ger frön att äta.

Rathore Keerti påstår att med dagens produktion av bomull skulle den nya plantan kunna föda 500 miljoner människor och ge dem deras dagliga proteinbehov.
 
Vilket skulle vara fantastiskt, för enligt FN (2017) så svälter nämligen 815 miljoner människor. En människa behöver givetvis mer än bara protein och runt 300 miljoner skulle stå utan, men alla håller nog med om att det skulle vara en bra bit på vägen mot att utrota svälten.
 
Men är det så enkelt? Gagnar varje vetenskapligt genombrott jordens befolkning per automatik? Svaret är såklart nej, så länge en grupp människor kontrollerar produktivkrafterna för sitt egenintresse så kommer det naturligtvis inte att ske. Rathores avsikter är säkert goda, men är avsikterna hos dem som finansierar forskningens lika ädla?
 
Sedan bör man nämna i sammanhanget att bomull är en väldigt vattenkrävande växt att odla. I tidningen Råd och Rön 30/6-10 sa Emma Alm, som arbetar på Naturskyddsföreningens avdelning Handla miljövänligt: ”Bomullen är miljövärstingen bland textilier. Den kräver stora mängder bekämpningsmedel och vatten, vilket orsakar både miljö- och hälsoproblem.”

Dess status är alltså långt ifrån klassad som hållbar, men om plantan både skulle kunna ge material till textiler och föda människan samtidigt, så kanske det vore dags att revidera bomullsplantans status?
 
Hanna Ater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.