Sveriges Kommunistiska Parti på 40-talet

Under vårt partis nationella konferens i slutet av sommaren var en av de viktigaste punkterna diskussionen om partiets och den kommunistiska rörelsens historia. Fokus för diskussionerna låg på partiets verksamhet på 40-talet, då en rad förändringar ägde rum som ledde till en försonande inställning till kapitalets stat och ett närmande till den socialdemokratiska rörelsen. Mycket av det som utgjorde partiets analys då, fanns kvar i den kommunistiska rörelsen i årtionden därefter och än idag inom stora delar av vänstern: fokus på det ”minst onda”, på olika inom-kapitalistiska lösningar, en försonande syn på reformism och inte minst strävan efter enhets- och folkfronter. Så även i vårt eget partis historia. Vår analys är därför inte bara en kritik, utan också en självkritik.

Det som sedan konferensen publicerats i broschyrform presenterar vi nu i sin helhet på vår hemsida. Analysen är ett första steg till självkritisk analys av den kommunistiska rörelsen, vilket är absolut nödvändigt om det ska gå att än en gång göra arbetarrörelsen revolutionär.

Texten går fortfarande att beställa som broschyr genom att kontakta skp@skp.se för den som inte vill läsa på internet. Kostnaden är då 20 kronor + porto.

Den kommunistiska rörelsen i Sverige under och efter andra världskriget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.