Bedrägeri och svartjobb – vardag inom matutkörning

Kapitalismen förnekar sig inte. Bluff och bedrägeri är standard. Tidningen Transportarbetaren rapporterar att webbplatsen Hungrig.se under 2018 tog emot minst 59 000 matbeställningar där buden fick svart betalning för leveranserna. Pengarna gick från Hungrigs moderbolag, RestaurangOnline, till tre olika underentreprenörer som inte betalat skatter och avgifter.

”Frågan är vem som egentligen var arbetsgivare för buden. Det har i vart fall inte varit de tre underentreprenörerna”, säger Festim Hasani på Skatteverket till tidningen.  Hungrig.se, PizzaOnline och Foodora ingår numera i samma koncern. Affärsidén är att bygga webbplattformar för beställning av krogmat och sedan ordna hemkörning. Skatteverket har nu inlett en granskning av branschen, där Hungrig.se/ RestaurangOnline finns i fokus.

Under år 2018 redovisade exempelvis taxibolaget Central Taxi som sägs ha utfört leveranserna bara strax över 20 000 kronor i löneskatt. Nu konstaterar Skatteverket att affärstransaktionerna mellan RestaurangOnline och Central Taxi byggde på så kallad självfakturering. Det är RestaurangOnline som själv knåpat ihop fakturorna som gått till det egna företaget.  De har sedan signerats av företrädare för taxiföretaget, så kallade ”målvakter”. Slutsatsen från Skatteverket är att Central Taxi i Lund över huvud taget inte utfört några matleveranser. Några budbilar fanns inte, och det finns inga tecken på att företaget skulle ha anlitat andra matutkörare för uppdragen. Det fanns också två andra bolag som användes på samma, Anjas Trade AB och NinetyOne AB.

”Vi ser kopplingar mellan matutkörningar och den grova organiserade taxikriminaliteten”, säger en annan källa på Skatteverket . Så vad blir slutsatsen av allt detta? Jo, det behövs en storstädning av branschen! Hela denna undervegetation av kriminalitet och bedrägeri måste utraderas, och de som jobbar som bud ska inte tvingas till svartjobb i samhällets marginaler. Men det är väl tveksamt om det går att göra inom ramen för det nuvarande tjyvsamhället. Socialismen behövs mer än nånsin!

Kurt Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.