Greklands regering angriper både öbor och flyktingar

Under natten till tisdagen landsteg stora polisstyrkor på de grekiska öarna Chios och Lesbos. De hade skickats från fastlandet för att säkerställa regeringens order: att skapa så kallade hot-spots för flyktingar och migranter. Även på Samos förbereds liknande åtgärder.

Anledningen till att staten behöver de starka polisstyrkorna är öbornas allt skarpare protester mot den ohållbara situationen på öarna – dels för öborna men också för flyktingarna. I läger som det ökända Moria på Lesbos, där nu över 20 000 flyktingar bor, trots att lägret är anpassat för en fjärdedel så många, är förhållandena vidriga. Som svar på detta har regeringen annonserat att de ska stänga Moria och några ytterligare läger och istället stänga in flyktingarna i låsta läger i väntan på att deras ansökan om asyl ska behandlas. Varken för flyktingarna eller för öborna är det en lösning – därför behövs kravallpolis för att stävja protesterna och säkra de områden som ska bli låsta läger.

Greklands Kommunistiska Parti (KKE) reagerar kraftfullt på regeringens upptrappning och på den humanitära katastrof som kännetecknar livet på de grekiska öarna. De kräver att alla de krav öborna har måste genomföras och kräver att kravallpolisen omedelbart lämnar öarna. Öborna själva kräver att flyktingarna ska få resa vidare till de destinationer de vill till som den enda humana lösningen och att all repression upphör på en gång.

Den främsta anledningen till flyktingkrisen ligger hos det kapitalistiska-imperialistiska systemet. Den fattigdom och de krig den producerar gör livet ohållbart i stora delar av världen och därför söker sig människor till en bättre tillvaro. Väl här möts de av repression, av våld och av total misär. Så länge ingen angriper grundproblemet kommer heller ingen flyktingkris att kunna lösas. Därför angriper vi inte flyktingarna, utan flyktorsakerna, samtidigt som vi kräver solidaritet med de som tvingats fly undan krig och fattigdom!

En tanke på “Greklands regering angriper både öbor och flyktingar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.