Skolans lokaler undermåliga

I det senaste numret av Skolvärden, som ges ut av Lärarnas Riksförbund, skriver man att de lokaler som är ämnade för undervisning inte klarar av de krav som ställs på dem. Kommande elevkullar är större och kräver utbyggda lokaler, samtidigt som de befintliga ofta är i stort behov av renovering. 
 
Situationen innebär att allt fler elever pressas samman i lokaler som inte alls är anpassade för så många. Det får i sin tur konsekvenser på ventilationen, som lett till att upp till femton procent av alla skolor har en dålig luftkvalitet. Hur det påverkar undervisningens kvalitet och elevernas inlärning är inte svårt att räkna ut. Samtidigt är underhållet på skolorna runtom i landet grovt eftersatt. Enligt branschorganisationen Svensk Ventilation har bara tre av tio kommuner genomfört en obligatorisk ventilationskontroll – trots att lagen föreskriver att en sådan ska göras! 
 
Det är därför inte konstigt att en tredjedel av lärarna upplever att lokalerna är deras största arbetsmiljöproblem. Behovet av underhåll är stort, samtidigt som det systematiska arbetsmiljöarbetet i princip står stilla. Enbart en av tio skolor har ett fungerande arbetsmiljöarbete.
 
Lokalbristen lär heller inte avhjälpas framöver. Behovet av nya skolor ökar, underhållet kostar mer och mer samtidigt som åtta av tio kommuner ska skära ner på sin budget. Situationen ställer stora krav på lärare, elever och föräldrar att vägra acceptera en undermålig skola och att kräva en skola anpassad för en modern undervisning som på ett allsidigt sätt kan utveckla eleverna. Att detta inte är möjligt idag är talande och visar hur kapitalismen står i motsättning till människans grundläggande behov och det visar att det enda sättet att garantera en fungerande skola är ett helt annat samhällssystem. 

En tanke på “Skolans lokaler undermåliga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.