En tredjedel av alla kommuner försämrar välfärden

Riktpunkt har tidigare rapporterat om de enorma nedskärningar som väntar i både kommuner och landsting. I en ny undersökning som presenterats av SVT framkommer att var tredje kommun kommer dra ner på budgeten inom välfärdssektorn och var femte kommun är dessutom ärlig med att det kommer leda till försämringar i välfärden.
 
De sektorer som i första hand drabbas av nedskärningarna är skolan och omsorgen. Där läggs idag de allra största summorna och det är därför där nedskärningarna i första hand kan göras.  Resultaten låter inte vänta på sig. Underhållet på skolorna är redan nu eftersatt och ofta struntar både kommunala och privata huvudmän i att genomföra det underhåll av skolans lokaler som lagen kräver. Även sjukvården drabbas av enorma nedskärningar. På nästan alla större sjukhus får hundratals anställda sluta och deras arbetsuppgifter fördelas på dem som blir kvar.
 
Ofta framställs de nedskärningar som stundar som något oundvikligt. Vi har haft några bra år och nu kommer det gå sämre. Kommunerna och landstingen framställs nästan som offer, bundna av naturlagar att skära ner. I själva verket utgör de ingenting annat än en del av staten, vars huvudsakliga syfte är att ta se till den kapitalistiska klassens bästa – det bästa för dem är naturligtvis så lite utgifter som möjligt för folkets välfärd. Kommunerna och landstingen är inga offer, utan den buffert som får ta den största smällen i de angrepp mot det arbetande folket som nu genomförs.
 
Framför allt visar alla dessa nedskärningar att kapitalismen är totalt oförmögen att garantera befolkningen en bra och fungerande välfärd. Genom att spara in på sina utgifter kan det svenska kapitalet bättre möta den allt hårdare internationella konkurrensen. Trenden är densamma i alla länder och är omöjlig att göra något åt.

Läs mer: Skolans lokaler undermåliga (Riktpunkt) »

En tanke på “En tredjedel av alla kommuner försämrar välfärden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.