Motstånd lönar sig (video)

För några dagar sedan anlände tungt beväpnad kravallpolis till de grekiska öar som kraftigast drabbats av flyktingkatastrofen. Syftet var att bereda vägen för upprättandet av koncentrationsläger för flyktingarna, vilket Riktpunkt rapporterade om. Tack vare folkets motstånd har dock polisen tvingats lämna öarna – det lönar sig att kämpa!

Efter dagar av sammandrabbningar mellan öbor och den statliga kravallpolisen drog sig poliserna tillbaka till fastlandet den 28 februari. Syftet med deras närvaro var att säkra platser för så kallade hot-spots för flyktingar, som i sin tur skulle innebära att de ökända flyktingläger som finns på öarna skulle kunna stänga. Dessa nya hot-spots är dock ingenting annat än koncentrationsläger för flyktingarna och förändrar ingenting för varken öbor eller flyktingar, som istället bland annat kräver att alla ska kunna resa vidare till de destinationer de vill till och att öborna som drabbats av regeringens katastrofala och inhumana politik ska kompenseras till hundra procent.

Motståndet mot polisen tog sig flera uttryck, bland annat i stora demonstrationer, men viktigast var kanske de strejker som fackföreningarna på öarna kallade till, i protest mot polisen och den inhumana situationen. Den KKE-stödda fackföreningsfronten PAME stod främst i kampen och mobiliserade tusentals öbor i protester och strejker, som lamslog en rad öar.

På väg mot sina båtar tog dock kravallpolisen tillfället i akt och angrep lokalbefolkningen som fortsatte att protestera. Man sprejade bland annat olika kemikalier på folket och vandaliserade ett flertal bilar som stod parkerade – det hela gör tydligt vilken karaktär polisen har och vems ärenden de går.

Läs mer:Greklands regering angriper både öbor och flyktingar (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.