Nej till Cold Response!

Idag, den andra mars, inleder NATO militärövningen Cold Response i norra Norge. Övningen hålls för åttonde gången och återigen deltar svenska soldater tillsammans med soldater från en rad NATO-länder, däribland USA.

Militärövningen, som arrangeras av den norska armén, syftar till att stärka NATOs möjligheter till vinterkrigföring och inkluderar inte bara regelrätta medlemsländer i militäralliansen, utan också länder som har ett så kallat Partnerskap för fred, såsom Sverige, som kommer att delta med både officerare och soldater.

Sveriges Kommunistiska Parti motsätter sig varje imperialistisk allians och varje övning inför de allt kraftigare urladdningar och konflikter som det kapitalistiska systemet obönhörligen tvingar fram.

Ett ekonomiskt system där varje aktör hela tiden måste växa innebär att man till sist bara kan växa på varandras bekostnad. De behov av kontinuerlig tillväxt och expansion som finns i varje enskilt kapitalistiskt land kommer därför leda dem i konflikt med varandra. Dessa konflikter tar sig olika uttryck: de handlar om allt från transportvägar och råvaror till avsättningsmarknader och strategiska stödjepunkter. Gemensamt för dem alla är att de är folkfientliga och störtar hela nationer ner i avgrunden.

Eftersom behovet att växa är inbyggt i själva det kapitalistiska systemet finns det heller inget botemedel inom ramen för detta system – en varaktig fred är omöjlig under kapitalismen. Vad de politiska företrädarna än hävdar och vilken färg de än har gör de inget annat än att administrera ett system som kommer kasta oss in i krig och förstörelse.

För att en fredsrörelse ska kunna vara effektiv, för att den ska ha något att erbjuda det arbetande folket, måste den vägledas av ett anti-kapitalistiskt perspektiv. Saknar den detta, saknar den också förmåga att visa de verkliga orsakssammanhangen för människor och den förblir utan udd och riktning.

Eftersom kriget är kroniskt under kapitalismen måste vi kämpa för ingenting mindre än ett helt annat samhällssystem, som lösgör oss från alla de mekanismer som dagligen arbetar för att tvinga fram nya krig. Alternativet till kapitalismens krig står att finna i socialismen, med makten hos det arbetande folket.

Med övningar som Cold Response cementerar imperialismen folkens öde. Mot deras övningar och deras krig intensifierar vi vår kamp för socialism, den enda lösningen för folken!

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.