Arbetsmiljöverket undersöker arbetsmiljön för personal i kollektivtrafiken

I ett pressmeddelande skriver Arbetsmiljöverket att man ska genomföra en riksomfattande inspektion efter larm om hot och våld i kollektivtrafiken. Just arbetare inom kollektivtrafiken är extra utsatta och är mycket oftare sjukskrivna på grund av hot och våld.

Sammanlagt sju procent av alla sjukskrivningar som görs beror på hot eller våld på arbetsplatsen, konstaterar man i pressmeddelandet. Samma siffra för buss- och spårvagnsförare är 19 procent och bland arbetare på tåg är siffran så hög som 27 procent. En av de lösningar som Arbetsmiljöverket föreslår är att väktare ska sättas in för att skydda arbetarna inom kollektivtrafiken. Lösningen går knappast till roten med problemet och riskerar istället att öka spänningarna inom kollektivtrafiken.

Ett effektivare sätt att lösa situationen för de arbetare som drabbas är att införa gratis kollektivtrafik. På så sätt undviks en rad situationer där konflikter lätt uppstår, såsom kontroll av biljetter eller betalning. De positiva konsekvenserna gäller inte bara för arbetarna inom kollektivtrafiken utan för det arbetande folket i stort, som måste lägga en allt större del av sina inkomster på transport.

För kommunisterna är det självklart att kämpa för en gratis kollektivtrafik, samtidigt som vi också förstår att omfattande investeringar måste göras för att bygga ut den, så att varje invånare i landet ska kunna ta sig dit de behöver när de behöver det. Miljövinsterna i ett sånt arbete skulle dessutom vara omfattande, eftersom det skulle slå ett slag mot privatbilismen.

Läs mer: Lämna bilen hemma? (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.