Strejker och demonstrationer i Grekland

Den 18 februari organiserade den grekiska arbetarrörelsen under ledning av fackfronten PAME en 24 timmar lång generalstrejk. Med demonstrationer och protester i totalt 61 städer runtom i landet var det en kraftfull uppvisning av det grekiska folkets kampvilja.

I det grekiska parlamentsvalet förra året ersatte det konservativa partiet Ny Demokrati det socialdemokratiska Syriza. Det innebar ingen större förändring för den grekiska arbetarklassen, som fortsatt är under angrepp. Det repressiva juridiska ramverk som Syriza byggde upp tjänar fortsatt samma syften: att angripa det grekiska folket.

Bland de åtgärder som arbetarna nu protesterar mot är en höjning av pensionsåldern till 67 år, som kombinerats med en allmän försämring av pensionssystemet. Istället kräver arbetarna en sänkning av pensionsåldern till 55 år för kvinnor och 60 år för män, med ett avdrag på fem år för de som utfört tungt eller farligt arbete. De som protesterar kräver också ett återförande av alla de miljoner som stulits ur pensionskassorna, och att varje arbetare garanteras 80 procent av sin tidigare lön i inkomst och en lägsta, garanterad pension på €600 i månaden.

I en kommentar slog Greklands Kommunistiska Partis ordförande Dimitris Koutsoumpas fast att Ny Demokrati ”kommer få betala ett högt pris för de fortsatta angreppen på välfärden.”

Videoklipp från Aten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.