Vid en punkt utan återvändo? Haitis 18 månader långa folkliga uppror fortsätter

Översättning av inledningen till en artikel av Lautaro Rivera. Läs hela artikeln på engelska på peoplesvoice.ca.

Krisen i Haiti är den mest omfattande, radikala och okända av alla de kriser som för närvarande bryter ut i Latinamerika och Karibien. Sedan juli 2018 har Haiti varit i ett tillstånd av permanent folkligt uppror med toppar av massiv mobilisering följda av perioder med stagnation. I takt med att krisen förvärras blir perioderna med social vapenvila allt kortare och instabila och topparna av mobilisering allt kraftigare. Det har funnits tre huvudsakliga katalysatorer för protesterna:

1) Regeringens försöka att i linje med IMFs globala politik höja bränslepriserna med 51 %, tillsammans med den påverkan som detta skulle ha haft på priset för transport och mat och den höga levnadskostnaden totalt. Som svar gick ungefär 1,5 miljoner människor ut på gatorna mellan 6:e och 8:e juli 2018 och tvingade fram tillbakadragandet av åtgärden och dåvarande premiärministern Jack Guy Lafontants avgång. Man lyckades tygla säkerhetsstyrkorna som blev helt övervunna.

2) Avslöjandet av en av de mest allvarliga korruptionsskandalerna i landets historia, där det politiska etablissemanget och i synnerhet presidenten och det styrande partiet deltog i förskingringen av åtminstone 2 miljarder dollar från Petrocaribes energisamarbetsavtal (en summa som motsvarar nästan en fjärdedel av Haitis BNP). Mellan september 2018 och mars 2019 var detta huvudfokus för protesterna, i vilka unga människor som organiserade sig i sociala nätverk hade en viktig roll, de så kallade ”petrochallengers”.

3) Energikrisen som började i september 2019 var den senaste gnistan som utlöste protester. Detta var delvis ett resultat av regeringens spekulationer om att den genom att behålla tillgången på bränsle skulle kunna rättfärdiga avskaffandet av subventionerna som ett villkor för att fortsätta betala importen. Men ännu mer avgörande var att Petrocaribe i stort sett försvann från Haiti. Detta orsakades av att blockaden som USA upprätthåller mot Venezuela hindrar fraktfartyg från att transportera olja till den haitiska kusten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.