KPP: Ropet på aktion mot förföljelsen av kommunisterna i Polen

Förföljelsen av Polens Kommunistiska Parti fortsätter. Rättegången mot medlemmarna i redaktionen för partiets tidning ”Brzask” är planerad att starta om. Den första domstolssessionen kommer att hållas den 3:e mars.

Rättegången har fortsatt över 4 år trots den frikännande domen som rätten utfärdade förra året. Anledningen till att rättegången kunde startas om var åklagarens överklagande av domslutet. Under de senaste 4 åren har åklagarens kontor varit direkt underordnat regeringen. Denna rättegång är en del av en kampanj som startades av de statliga myndigheterna för att förklara Polens Kommunistiska Parti illegalt.

En annan antikommunistisk attack är ett försök att kriminalisera den kommunistiska aktiviteten genom ändringar i strafflagen. Artikel 256 i lagen har ändrats, så att den förbjuder kommunism och likställer den med nazism och fascism, då lagen tidigare inkluderade kommunismen bland de ”totalitära systemen”.

Under de senaste åren har denna artikel använts väldigt brett, vilket rättegången mot KPP och ”Brzask” visar. Den nya versionen av lagen förbjuder ideologin, symboler och annat innehåll (skrifter, inspelningar) kopplat till kommunism. Den nya lagen höjer också straffet från 2 till 3 års fängelse. Dessa ändringar röstades igenom av parlamentet och skickades till författningsdomstolen.

Repressionen åtföljs av den antikommunistiska politiken som går ut på att skriva om historien och avlägsna monument och gatunamn kopplade till kommunismen och arbetarrörelsen från allmänna platser. En betydande del av de planerade omdöpningarna av gator drogs tillbaka under protesterna som triggades i Polen.

Vi kräver att alla förföljelser mot kommunisterna och kriminaliserandet av kommunistiska idéer i Polen stoppas omedelbart och att alla antikommunistiska lagar dras tillbaka.

Vi uppmanar de kommunistiska partierna att, inför den internationella aktionsdagen den 2:a mars, anordna solidaritetsprotester mot den politiska förföljelsen genom att skicka in namnlistor och/eller organisera manifestationer framför polska ambassader runtom i världen.

Översättning från Solidnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.