Borgarklassens krokodiltårar

Svensk politik tar sig ibland närmast parodiska uttryck. Att Jimmie Åkesson delar ut flygblad till flyktingar i Turkiet är illa nog. Värre är nästan alla de krokodiltårar som borgarklassens representanter fäller kring det hela – som om de själva vore bättre!

Den turkiska staden Edirne har haft oturen att få agera värd åt Åkesson när han försöker förklara för flyktingar att Sverige inte kan ta emot fler människor. Sverige är nämligen fullt! Det är både osmakligt och föraktfullt gentemot alla de miljoner människor som drabbats av imperialistiska krig och därför tvingats lämna sina hem. Ännu mer osmakligt är dock när ledande politiker, från höger till vänster, fäller krokodiltårar över flyktingar de knappast bryr sig om i vanliga fall.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke som var minister i den socialdemokratiska regeringen mellan 2014 och 2019, känner ”sorg och skam att en svensk politiker […] åker hundratals mil för att förnedra desperata människor, kvinnor, barn, som flytt för sina liv.” Det är alltså samma Alice Bah Kuhnke som var minister i den regering som gjorde allt vad den kunde för att Saudiarabien skulle handla svenska vapen, som genomfört en enorm åtstramning av den svenska flyktingpolitiken och som genomför en vidrig behandling av flyktingar som nu befinner sig på svensk jord.

Centerpartiets Anders W Jonsson tycker att Åkessons agerande är ”ovärdigt” och han är ”upprörd över hur Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna använder utsatta människor i ett politiskt spel.” Som om hans parti vore av en annan karaktär. Centerpartiet har länge förespråkat öppnare gränser – dock inte av humanitära skäl! De är mest bekymrade över hur den svenska ekonomin även fortsättningsvis ska försörjas med billig arbetskraft. Man menar bland annat att det ju inte är så att flyktingar och asylsökande direkt ska ha tillgång till ”gemensamt finansierade välfärdsförmåner” utan att de ska ”kvalificera sig”! Samtidigt ska de snabbt integreras. Detta betyder ingenting annat än: flyktingar som kommer hit ska jobba och de ska inte ha tillgång till vår välfärd. 

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar å andra sidan att Åkessons jippo är ”ynkligt” att Sverigedemokraterna försöker ”plocka några partipolitiska poäng” på ”tiotusentals flyktingar”. Kände Sjöstedt möjligtvis att hans partis stöd för angreppet på Libyen, som i sin tur banade väg för den obeskrivliga situationen för flyktingar som söker sig till Europa, också var ynkligt? Var hans partis stöd för den socialdemokratiska regeringen som Alice Bah Kuhnke satt i och som angrep flyktingarna på ett antal sätt också ynkligt? Sjöstedt är helt enkelt intresserad av flyktingarna av samma anledning som Åkesson: han vill skaffa sig lite billiga politiska poäng.

Detta är ett axplock av den svenska borgarklassens reaktioner och den visar den totala moraliska bankrutt denna klass representerar. De krokodiltårar de fäller över flyktingarna har inget annat syfte än att plocka politiska poäng. När Åkesson åkt hem från Edirne återgår allt till det vanliga och den svenska borgarklassens representanter kommer lika högaktningsfullt som tidigare skita i flyktingarna. Borgarklassen och dess politiska representanter saknar allt vad moral och skam är. De hör hemma på historiens sophög.

Andreas Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.