Stoppa marschen – inga nazister på gatorna i Uppsala 1 maj!

Lördagen 14 mars höll nätverket Stoppa marschen ett panelsamtal på Ungdomens hus i Uppsala. Marschen som ska stoppas är alltså nazisternas demonstration på 1 maj, där de planerar att ta fokus från arbetarrörelsens kampdag. Inbjudna till panelen var nätverken Kämpa Stockholm och Göteborgs antifascistiska front, som delade med sig av sina tidigare erfarenheter, bland annat från 2017 i Göteborg där nazisternas demonstration blev ett fiasko tack vare motståndet.

Det som lyftes fram i diskussionen var behovet av att snabbt, helst först, vara på plats med ett ”event” som man kan samla människor kring – dvs. en protestaktion av något slag, och att ta plats i staden i förväg, bland annat genom affischering, klistermärken och publicitet. Stoppa marschen i Uppsala bygger på individer som organiserar sig, inte partier eller organisationer, och förhoppningen är att genom stödfester, musikevenemang mm. kunna bredda nätverket. Dessutom tänker man sig att närvaron på plats kommer att kanalisera den vrede som finns hos människor och få dem att sluta upp i motståndsleden. Den motdemonstration som bland annat ska ordnas av Liberala Ungdomsförbundet och SSU är tämligen tandlös, menar man (planerna verkar vara att stå med ryggen mot nassarna och visa att man inte bryr sig om dem alls), och säkert kommer besvikna deltagare att gå över till det mer militanta alternativet.

Riktpunkt var på plats och vi kunde intervjua Erik, en ung industriarbetare som alltid varit politiskt och fackligt engagerad, och som nu arbetar med mobiliseringen mot nazisternas demonstration.

Riktpunkt: Hur ser ni på att nazisterna väljer att demonstrera just på 1 maj?

Erik: Det är en tydlig attack mot arbetarrörelsen och demokratin, så det är extra viktigt att göra motstånd. Målet är förstås att mobilisera hela Uppsala och visa att nazister inte hör hemma här. Att protestera mot nazisterna och stoppa dem får inte heller ses i motsättning till att fira 1 maj på annat, mer traditionellt politiskt sätt. Det går utmärkt att göra både sakerna, att bygga arbetarrörelsen samtidigt som vi mobiliserar mot nazisterna. Just nu känner vi till mindre än fem planerade arrangemang på dagen, men det kan nog bli fler, och vi hoppas förstås att man planerar så att det inte kolliderar med vår aktion.

Riktpunkt: Vad tänker ni om den nya blåljuslagen, där personer kan dömas till både böter och fängelse om de ”försvårar polisens arbete” som det heter? Hur påverkar det aktionen?

Erik: Det är ju svårt att säga vad lagen betyder innan det finns prejudikat, och jag tror egentligen att den här lagen bara en formalisering av det som redan sker när polisen ingriper mot radikala protester. I vilket fall som helst kommer den lagen inte att få styra nätverkets planer och aktioner, vi får hantera konsekvenserna när de dyker upp.

Riktpunkt: Kan du berätta mer om hur det här Stoppa marschen-nätverket fungerar?

Erik: Ja, som ni hörde i panelsamtalet så grundar sig nätverket på enskilda individer, det är ett fristående initiativ som är partipolitiskt obundet. Vi är öppna för att andra organisationer deltar i vår protestaktion – men inte i planeringsarbetet. Vi stöder andra initiativ, vi har inte tagit patent på motståndet och dömer inte ut andra grupper. Så partier som SKP får absolut närvara med sina fanor, banderoller mm.

Riktpunkt: Hur ser du på kampen mot nazismen efter demonstrationen då? Finns det förutsättningar för en bredare radikalisering av människor?

Erik: Jag är optimist! Vi kommer att kanalisera människors missnöje, och vi kommer att få en skjuts från motståndet, ta med oss energin därifrån. Dessutom deltar vi redan nu i diskussioner och debatter, också i mer etablerad press, så vi är med och sätter agendan – det upplever folk som positivt. Jag vill också påpeka att visst vill vi stoppa nazisterna rent fysiskt, de ska inte kunna ta sig fram helt enkelt – men det betyder inte att alla måste stå i frontlinjen och vara modiga. Det behövs sådana som står bakom de främsta också… alla ska kunna delta och göra det de känner sig bekväma med, och ingen ska behöva vara rädd för att vara med.

Riktpunkt: Hur ser du på den demo som ska ordnas av bland annat SSU?

Erik: Vår aktion erbjuder insikt och möjlighet till radikalisering, jag hoppas att de som deltar i den andra demonstrationen ser det och kommer över till oss. Det har hänt förut vid liknande aktioner.

Riktpunkt: Den som vill engagera sig i arbetet – hur kommer man i kontakt med er?

Erik: Stoppa marschen finns på Facebook och på Instagram, där vi heter Stoppa Marschen. Man kan också mejla till stoppa.marschen@protonmail.com.

Vi avslutade med att prata lite om det allestädes närvarande coronaviruset, för det kan ju faktiskt vara så att det varken blir några nazister eller motståndare som är ute på gatorna 1 maj. Men i skrivande stund hoppas vi förstås alla på en dag där radikala krafter står emot nazisterna och tvingar dem att lämna staden för att aldrig våga dyka upp igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.