Ungerns Arbetarparti fördömer Defender-Europe 2020

I ett uttalande går Ungerns Arbetarparti (Munkaspart) till hårt angrepp mot NATO-övningen Defender 2020 och dess implikationer för spridandet av corona.

Trots att flera länder stängt sina gränser, infört utegångsförbud, stängt skolor och förbjudit folksamlingar fortgår planerna för NATO-övningen oförminskat. Tanken är att övningen ska löpa fram till juni i år och omfatta mer än 37 000 soldater, varav 20 000 är amerikanska. Tyskland, redan relativt hårt drabbat av viruset, kommer att vara den centrala skådeplatsen, men fokus kommer också att ligga österut och övningar äga rum i direkt anslutning till den ryska gränsen, trots att många länder i området redan stängt gränserna för vanliga medborgare.

I uttalandet skriver Ungerns Arbetarparti:

USA har förbjudit européer att komma in i USA på grund av coronaviruset men skickar 20 000 amerikanska soldater till Europa för att delta i den multinationella övningen Defender-Europe 2020.

Italien stänger sina gränser, men italienare kommer att delta i övningen. Det är förbjudet att hålla möten och andra större evenemang i de flesta EU-länder men nästan 40 000 soldater kommer röra sig upp och ner i Europa, precis som de vill.

Defender-Europe 2020 kan sprida coronaviruset till många oskyldiga människor. NATO-övningen kan sprida död bland folket.

Ungerns Arbetarparti kräver att NATO ställer in Defender-Europe 2020. Vi kräver att den ungerska regeringen förbjuder ungerska soldater att delta i övningen och avbryter all kontakt med dem som organiserar övningen.

Sverige deltar inte i just denna övning, men organiserar själv en stor militärövning i sommar, Aurora 20. Man har också deltagit i NATO-övningen Cold Response 2020 i Norge, som dock avbröts i förtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.