Svensk vapenexport på rekordnivåer

I skuggan av coronaviruset presenterade Inspektionen för strategiska produkter siffror för den svenska vapenexporten under 2019, som är högre än den någonsin varit. Den största importören av svenska vapen var Brasilien.

Sammanlagt exporterade Sverige vapen för lite över 16 miljarder kronor. Förenade Arabemiraten, som är ett av de länder som bombar Jemen, importerade svenska vapen till en kostnad av 1 364 miljoner kronor. Dessa vapen var av karaktären ”flygburet radarsystem”, vilket hjälper till att spåra mål i luften, på marken och till sjöss. För ett land som angriper ett annat blir system som dessa viktiga och det vore konstigt om inte dessa svenska vapen används mot Jemens civila.

Den största importören var dock Brasilien, som köpte svenska vapen för lite över tre miljarder kronor. På andra platsen hamnade USA, därefter Förenade Arabemiraten och på fjärde plats Pakistan.

I en allt oroligare värld präglad av allt kraftigare imperialistiska motsättningar blir vapenexporten en guldgruva och det är inte konstigt att den nått sina högsta nivåer nu och det vore heller inte konstigt om exporten fortsätter att stiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.