Turkiets Kommunistiska Parti om coronaviruset

I ett uttalande klargör Turkiets Kommunistiska Parti (TKP) sin syn på de åtgärder som man anser bör vidtas för att skydda den arbetande befolkningen i Turkiet från coronaviruset.

Turkiets president Erdogan har i coronavirusets spår uppmanat folk att vara hemma, men har betonar vikten av att produktionen ska fortgå som vanligt. Fabrikerna är därför öppna och arbetarna riskerar dagligen att inte bara bli smittade själva, utan också att föra smittan vidare. Arbetarna har reagerat på detta och strejker har genomförts med anledning av bristande säkerhet för arbetarna. För den turkiska staten är de egna monopolens vinster viktigast, vilket TKP vänder sig emot.

Till att börja med skriver partiet att alla åtgärder som sätter kapitalisternas intressen först ska överges och fokus ska läggas på arbetarnas säkerhet. En första åtgärd i denna riktning är att man stänger ner all icke-nödvändig verksamhet. För de som måste fortsätta arbeta i nödvändiga sektorer kräver partier långtgående säkerhetsåtgärder för att skydda arbetarna, däribland regelbundna hälsokontroller, omfattande desinficeringar av lokalerna och att alla arbetare som är i riskgrupper skickas hem på betald tjänstledighet.

I sitt uttalande skriver partiet:

Miljoner arbetare tvingas arbeta mitt under ett virusutbrott. Medan myndigheterna uppmanar folket att ”stanna hemma” fortsätter arbetarna att gå till jobbet för att undvika att förlora inkomst och arbete.

[…]

Oavsett vilka förhållanden som är för handen måste arbetarna förses med garantier för sitt liv och för sin hälsa.

Läs hela uttalandet: TKP: ”Stop production in nonvital sectors, take maximum measures in others” (SoL International) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.