Vad blir det för morgondag efter Corona?

Coronaviruset har inte tagit bort klasserna, som borgarklassen ger sken av och påstår. Tvärtom – pandemin är en stark uppmaning till arbetarklassen och andra folkskikt att starta kampen för byggandet av ett samhälle där klasserna kommer att avskaffas, där exploatering av människan avskaffas och alla moderna behov kommer att tillgodoses.

Emellertid möts våra härskare och planerar den värld de vill bygga efter pandemin. Vissa tecken har vi redan sett genom deras uttalanden i pressen, i teve, i EU-möten. De pratar om svåra tider som kommer. Svåra för vem och vilka?

Hur vill härskarna ha det? De vill att folkhälsan ska vara ett avslutat kapitel. Den som har pengar kommer att kunna vårda sin familj och sig själv, kommer att ha råd att köpa dyra vacciner, mediciner och behandlingar för att rädda sig. Offentlig utbildning ska drivas mest på avstånd! Många lärare och läroämnen kommer att försvinna. Endast de ämnen som reproducerar funktionärer till företagen och gynnar företagsamhet kommer att finnas kvar. Förskolan, grundskolan, högstadiet och gymnasiet, universitet ska så småningom vara privata eller avgiftsbelagda.

Vad vill de ha mer? Att stabilt arbete inte ens ska existera som ett begrepp. Arméer av arbetslösa ska be om att få jobba några timmar om dagen eller någon vecka i månaden. Lönen ska man inte kunna leva på. Folkpensionen kommer att minskas eller avskaffas. Ingen ska bry sig om att hunger, desperation, hungersnöd, epidemier slår hårt mot fattiga och trångbodda.

Det ”brasilianska” samhället med slummen på ena sidan och skyskrapor på den andra kommer att råda överallt. Inte alla ska kunna betala för el, vatten, avlopp, sopor. Semester ska bara finnas som en dröm.

Familj, kärlek, kamratskap, solidaritet, humanism ska helst inte beröra våra sinnen på djupet. Parlament, fackföreningar, sammankomster, protester kommer att förbjudas. Demokratiska rättigheter kommer att avskaffas.

Vill de ha ännu mer? De önskar att moralisk kannibalism, religiös fanatism, social splittring och segregation, ”din död är mitt liv” ska göra sig gällande. De hoppas att det Fjärde Riket – men inte nödvändigtvis med samma namn som på nazisternas tid – kommer att råda i varje land, men erövraren den här gången ska inte komma utifrån, utan vara det egna landets bourgeoisie i den militäre härskarens roll. Armén, polisen, den repressiva makten ska bestå av legosoldater som verkställer lag och ordning.

Gränserna kommer därefter att utmanas av de starkaste. Ingen säger det öppet men alla tänker så. Det är imperialismens aggressiva natur som fungerar så. Länder och folk kommer att erövras. De erövrades borgarklass kommer att samarbeta med erövrarna.

Den ”Islamiska statens” förtryck kommer att blekna i jämförelse med vad den borgerliga ”demokratin” eftersträvar. Människor kommer att bli slavar eller drängar.

Ska vi låta dem lyckas med sin planering?

Anton Makarenko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.