Arbetsolyckor och dödsfall: Problemet är kapitalismen

Uttalande från Österrikes arbetarpartis, PdA:s, sekretariat, maj 2020

Dödsolyckor på jobbet fortsätter att inträffa i Österrike. Risken för arbetsolyckor är mycket ojämnt fördelad. Statistik från det allmänna olycksförebyggande institutet (Allgemeine Unfallversicherungsanstalt, AUVA) visar att arbetare har en högre risk för arbetsolyckor än tjänstemän. Samhällsvetenskapliga studier om sjukvård visar att tillfälliga arbetare har ännu högre risker än fast anställda. Detta visades, till exempel, genom att personer som var anställda som tillfälliga arbetare för arbete med radioaktivt material var betydligt mer utsatta för strålning än deras kollegor bland kärnpersonalen.

Risken för arbetsolyckor skiljer sig också åt efter bransch. Mest fall inträffar inom byggindustrin, och bland dessa finns ett nytt fall rörande byggarbetet i järnvägstunneln i Semmering i april 2020. En arbetsolycka ledde till en arbetares död. Fallet har endast nyligen blivit känt. Huruvida och i vilken utsträckning den kunde ha undvikits genom skyddsåtgärder förblir oklart än så länge. Vad som är klart är dock att det redan förra året inträffade en kollaps i det tunnelområde där arbetaren nu dog.

Under 2018 inträffade det 161 313 erkända arbetsolyckor, 118 av dem var dödsolyckor och AUVA räknar ytterligare 95 personer som dog i erkända yrkessjukdomar. Detta betyder att en person i Österrike dör i en olycka på arbetet ungefär var tredje dag. Om yrkessjukdomar som resulterar från lönearbete läggs till sker det oftare än varannan dag.

Det återstår att se hur statistiken utvecklas i coronapandemins tider, men ett ökande antal kan förväntas. En sak är tydlig: dessa arbetare är offer för det system i vilket maximerade vinster styr arbetsförhållandena. De är offer för kapitalism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.