Fattigdom i coronakrisens fotspår

Oxfams nya rapport ‘Dignity Not Destitution’ visar att ytterligare mellan 6 och 8 procent av världens befolkning kan tvingas in i fattigdom när länders ekonomier stänger ner för att hindra coronaspridningen.

Över halva jordens befolkning kan komma att leva i fattigdom efter pandemin. Globalt sett har bara en av fem arbetslösa personer tillgång till arbetslöshetsersättning. Två miljarder människor arbetar i den informella sektorn utan tillgång till sjuklön ”Viruset kommer göra att vi svälter innan vi blir sjuka”, säger Micah Olywangu, trebarnsfar och taxichaufför i Nairobi, Kenya.

Oxfam uppmanar nu Världsbanken, IMF och G20 att rösta igenom ett ekonomiskt krispaket till fattiga länder så att de får möjlighet att ge ekonomiskt stöd åt de som förlorat sina inkomster och rädda småföretag. Oxfam föreslår att det kan bekostas med bland annat skuldavskrivning för utvecklingsländerna 2020.

IMF och Världsbanken förefaller dock inte som sannolika problemlösare, eftersom dessa institutioner inte är till för den arbetande befolkningens bästa. Desto viktigare är det att bygga facklig organisering och politisk kamp för ett annat samhälle när imperialismen vill säkra sin profit trots coronasmittan!

Kurt Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.