Segerdagen: Symboliskt firande i Stockholm

Greklands Kommunistiska Partis organisation i Stockholm arrangerade den 9 maj 2020 ett symboliskt möte vid La Mano med anledningen av att det var 75 år sedan segerdagen, folkets seger mot nazismen.

På mötet talade en representant från Greklands Kommunistiska Parti samt Barbara Brädefors från Sveriges Kommunistiska Parti.

Här nedan återger vi talet från SKP som lästes upp vid La Mano:

“Jag vill med anledning av denna 9 maj, ställföreträdande för Sveriges Kommunistiska Parti, ge ord för den vördnad, den aktning, vi hyser för Sovjetunionens heroiska insats i kampen mot fascismen under andra världskriget. Sovjetunionen och dess Röda armé har befriat sitt eget land från ockupationen men även gett det avgörande bidraget till befrielsen av stora delar av Europa från fascismen. Därför har de tidigare socialistiska länderna alltid firat 8 maj som befrielsens dag eftersom Tyskland då undertecknade sin kapitulation, medan Sovjetunionen med segrarens rätt har firat 9 maj som segerdagen.

Delaktiga i segern var även många motståndsmän och motståndskvinnor, partisaner, i de ockuperade länderna och vi hedrar deras insats. Sverige höll sig som bekant utanför kriget. Men det är inte fel att i dag på den här platsen påminna om de svenska frivilliga, som till största delen var kommunister och kämpade före världskriget kämpade den spanska fascismen i de Internationella brigaderna i Spanien. Samt att påminna om de svenskar som under kriget var internerade i 28 arbets- och koncentrationsläger runt om i landet. Även de var till största delen kommunister och särbehandlades för sin övertygelse att Sovjetunionens sak år vår.

Vi är inte många här i dag, men det beror i grunden inte på coronaepidemin. Vi lever med en fundamental historieförfalskning. Att kommunister var motståndare till fascisterna passar inte in i kapitalismens historiebeskrivning. Med att sätta likhetstecken mellan kommunism och fascism med en konstruerad princip om totalitarism mörklägger  borgerlig samhällsvetenskap att fascismen har sina rötter i det kapitalistiska systemet. Hur tar sig denna historieförfalskning uttryck till vardags?

I går kväll hade Sveriges ledande nyhetssändning Rapport kl. 19.30  först i slutet av sändningen ett kort inslag om slutet på andra världskriget. Det TV valde var ord och gester av Macron i Frankrike, prins Charles i England och Trump i USA, alltså från länder som sent och motvilligt hade anslutit sig till en antihitlerkoalition med Sovjetunionen. Inget ord om Sovjetunionen, inget ord om Ryssland. I morse kl. 8.00 ägnade Sveriges Radio inte ett enda ord om att även denna 9 maj firas som segerdagen i Ryssland och flera andra före detta sovjetrepubliker.

Det är alltså av största betydelse att kommunisterna talar sanning och skriver sanningen och upprätthåller en vetenskaplig historiebeskrivning för den nuvarande generationen och kommande. Därför står vi här idag.”

SKP Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.