Israels annektering av palestinsk mark – en katastrof för båda folken

Nedanstående är en översättning av en artikel som publicerats av Israels Kommunistiska Parti.

Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas tillkännagav på tisdagen den 19 maj sitt beslut att omedelbart träda tillbaka från alla överenskommelser, inklusive säkerhetsgarantier, mellan PLO och Israel och mellan hans organisation och Förenta staterna, som ett resultat av den israeliska regeringens avsikt att annektera palestinsk mark på den ockuperade Västbanken.

När han vände sig till de palestinska ledarna förklarade Abbas att Israels ensidiga annekteringspolitik utgör ett upphävande av Osloavtalen och att, som ett resultat ”är den palestinska befrielseorganisationen och staten Palestina befriade från alla överenskommelser med de amerikanska och israeliska regeringarna och från alla åtaganden, inklusive de som gäller säkerhet”.

I sitt tillkännagivande uppmanade Abbas till sammankallandet av en internationell konferens för att uppnå en tvåstatslösning inom ramverket för internationell lag.

”Annekteringen av Västbanken kommer att bli en katastrof för både palestinierna och israelerna såväl som en allvarlig kränkning av internationell lag”, sa Yousef Jabareen, parlamentsledamot för Hadash (Demokratiska Fred- och Rättvisefronten i Israels parlament, där även Israels KP m. fl. ingår, red. anm.) till Sputnik på onsdagen den 20 maj. ”Abbas hade inget annat val än att göra ett uttalande igår kväll” sa Jabareen.

Enligt Hadash parlamentsledamot har Israels regering i flera år brutit mot Osloavtalen, en uppsättning av överenskommelser mellan Israel och den palestinska befrielseorganisationen PLO som undertecknades 1993 och 1995 och anses vara hörnstenen för fred mellan de två nationerna. ”Den israeliska regeringen har brutit mot Osloavtalen under många år och strävar efter att undvika alla möjligheter att hitta en lösning som innefattar två stater. Den amerikanska presidenten Donald Trumps ”århundradets överenskommelse” och det faktum att USA avser att erkänna Israels annektering av Västbanken har bevisat att USA inte är en rättvis medlare för att lösa denna fråga”, sa Jabareen.

Annekteringen av israeliska bosättningar på Västbanken och vägar som förbinder dem med Israel inom den gröna linjen, såväl som det mesta av Jordandalen,var bland de främsta policyer som utfärdades av premiärminister Benjamin Netanyahu under förra årets valkampanjer, med stöd från USA. Hans tidigare rival men nu partner i den nya enhetsregeringen, Benny Gantz, har uttalat sitt stöd för planen. I hans första tal till det israeliska parlamentet Knesset som försvarsminister och ”alternativ premiärminister”, på söndagen den 17 maj, presenterade Blåvitt-alliansens ledare inte någon alternativ väg, och han varken refererade till den planerade annekteringen eller erbjöd någon annan vision. Genom att göra så tillät Gantz att Netanyahu talade för hela regeringen.

I ett brev adresserat till alla israeliska parlamentsledamöter har den tvåstatspositiva och ockupationsfientliga israelisk-palestinska rörelsen Combatants for peace (tidigare israeliska soldater och palestinska kämpar som nu arbetar fredligt för en tvåstatslösning, red. anm.) varnat Knessetledamöter för att de kanske begår ett brott under internationell lag om de röstar för ensidig annektering. Enligt koalitionsöverenskommelsen mellan Netanyahu och Gantz kan en sådan omröstning läggas fram i Knesset med start den 1 juli. ”Vi föreslår att ni överlägger med en oberoende och opartisk juridisk expert innan ni röstar”, föreslog Combatants for peace-rörelsensadvokat var och en av ledamöterna. ”Det är välkänt”, stod det i brevet, ”att det i vissa länder finns en universell jurisdiktion (vilket betyder att parter anklagade för att ha begått internationella brott kan fängslas och ställas inför rätta i ett sådant land efter deras ankomst där) så väl som andra och varierande juridiska möjligheter att införa sanktioner, som att inte utfärda inresevisum, konfiskering av personlig egendom eller ett förbud mot affärer med dem som brutit mot mänskliga rättigheter och internationell lag. Det finns redan en lista över israeliska offentliga personer som avstår från att besöka vissa länder runtom i världen”.

Hadash och Israels Kommunistiska Parti har uppmanat freds- och människorättsorganisationer att delta i en massprotest mot annektering och ockupation av de palestinska territorierna som kommer att hållas i centrala Tel Aviv på lördag kväll den 6 juni 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.