Internationella röster om mordet på George Floyd

Förra veckan mördades George Floyd i Minneapolis, USA, när en polis tryckte ner sitt knä mot hans nacke där han låg på marken. Kolleger till polisen stod bredvid utan att ingripa, och hela förloppet fångades på bild. Denna händelse har lett till våldsamma protester mot rasismen i USA, särskilt inom poliskåren, och den har fördömts av arbetarrörelsen i hela världen. Här sammanfattar Riktpunkt vad några av dessa uttryckt.

Självfallet instämmer också Riktpunkt och SKP i protesterna och uttrycker sin solidaritet med de människor i USA som utsätts för rasistiska brott och kränkningar, utöver det förtryck som kapitalismen åsamkar alla arbetare oavsett hudfärg.

Den fackliga världsfederationen (FVF), (eng. World Federation of Trade Unions, WFTU) uttrycker sin internationella solidaritet med till USA: s arbetare och arbetslösa. De kräver slut på rasistiskt våld och maktutövande från USA:s regering, och säger i ett uttalande bland annat:

Utvecklingen i USA, med mer än 100 000 dödsfall på grund av COVID-19-pandemin, visar på frånvaron av sociala rättigheter och frånvaron av ett tillförlitligt system för folkhälsa. Nu, med polisens våld mot och mord på afroamerikaner, avslöjas också myten om en ´demokratisk stat´.

FVF är tydliga med att det viktiga för USA:s regering och Trump är kapitalisternas vinster, och menar att de vanliga människornas liv inte har något värde för kapitalisterna. FVF kräver att polisens våld omedelbart upphör, och att de arbetslösa och de fattiga stöds. Man kräver också att mördarna på afroamerikaner straffas.

Greklands Kommunistiska Parti, KKE, förenar sin röst med de tusentals människor i USA som protesterar mot ”barbarismen och förtrycket från den amerikanska regeringen och staten”, skriver partiet. KKE säger vidare:

(…) Trump-administrationen, liksom dess föregångare, Obama, och alla regeringar i USA, republikaner och demokrater hittills, har stort ansvar, eftersom rasistiska brott, polisvåld och förtryck aldrig har upphört.

Krig och imperialistiska ingripanden som orsakar rasmotsättningar och nationalistiskt hat medför lidande för folket, menar KKE. Man betonar också att regeringen och de andra partier som anser USA som en ”allierad” till det grekiska folket utsätter landet för, och involverar det i USAs och NATOs imperialistiska planer.


KKE:s ungdomsförbund KNE, Greklands Kommunistiska Ungdom,
skriver att detta brott visar vilken barbarisk inställning som den borgerliga staten, USA: s mycket omskrutna demokrati, har till arbetare, arbetslösa och fattiga människor som försöker förtjäna sitt levebröd. KNE betonar också att konsekvenserna av coronapandemin, den kapitalistiska ekonomiska krisen, den enorma arbetslösheten och den ökande fattigdomen i USA och internationellt tydliggör hur kriminell kapitalismen är och vilka återvändsgränder den skapar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.