Solidaritet med de som kämpar i USA

Det brutala och rasistiska mordet på George Floyd förra veckan har lett till omfattande protester och fick stora delar av det US-amerikanska folkets ilska att koka över. Ilskan är legitim och vi stödjer den kamp de för helt och hållet.

Den senaste veckans sammandrabbningar har varit hårda och har visat det amerikanska samhällets rätta ansikte. Militär och polis har med terror slagit ner på demonstranter och satt skräck i arbetarområden. Svaret har varit brinnande polisstationer och en stegrad kampvilja.

Kampen i USA visar också det kämpande folket från dess bästa sida. Solidariteten är utbredd: från busschaufförer som vägrar transportera poliser och arresterade demonstranter till utdelande av första hjälpen till de som i första ledet kämpar mot polisen. Hoppet finns i solidariteten – bara folket kan hjälpa folket.

I kampen måste kommunisterna spela en extraordinär roll. De måste agera ledande centrum och de måste koordinera kampen. Det kommunistiska partiets uppgift är att göra det spontana permanent och göra de legitima utbrotten av vrede till en medveten kamp mot hela systemet. Den rollen måste de US-amerikanska kommunisterna spela i relation till de nuvarande protesterna och den rollen måste vi kunna spela i Sverige.

I slutändan finns det knappast något bättre sätt att hedra George Floyds och alla de andra som mördats av den amerikanska polisens än att kämpa på gatorna, på arbetsplatserna, i skolorna och i bostadsområdena. Det är bara genom kamp som situationen kan bli bättre och därför ställer vi oss solidariska till de som kämpar!

Sveriges Kommunistiska Parti

En tanke på “Solidaritet med de som kämpar i USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.