George Floyds mördare i fängelse

UTRIKES Den 21 april meddelade juryn i målet mot Derek Chauvin, polisen som kvävde George Floyd till döds genom att under nästan tio minuter sätta sitt knä i hans nacke, att de nått ett beslut – Chauvin befanns skyldig.

Exakt hur länge han ska sitta i fängelse återstår att se, men han har att se fram emot nästan 40 år bakom galler. Domslutet är unikt, såtillvida att poliser sällan döms till fängelse, trots de omfattande mord som sker varje år. Det ligger därför nära till hands att dra slutsatsen att det var den enorma mobilisering och de stora demonstrationerna över hela USA som tvingade fram en fällande dom, precis som i målet med Gyllene Gryning – trots ständiga försök att fria organisationen tvingade folkets mobilisering fram en fällande dom.

Är problemen därmed ur världen? Ska man tro borgerlig media, så står den amerikanska polisen nu inför omfattande förändringar. Med en total budget som är större än både Tysklands och Rysslands militära budgetar tillsammans, så verkar det föga troligt.

För att kunna fullgöra sin huvudsakliga uppgift, att med våld försvara den kapitalistiska ordningen, behövs också människor som vill bruka våld. Därför kommer alltid polisen under kapitalismen att vara våldsam – vore den inte det, så skulle den inte kunna utföra sina uppgifter.

Läs mer:Solidaritet med de som kämpar i USA (Riktpunkt.nu) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.