Seko Tunnelbanan: Undvik att resa med tunnelbanan i sommar

Pressmeddelande från klubbstyrelsen i Seko klubb 111, Tunnelbanan, genom Jannis Konstantis:

Tunnelbanetrafiken i Stockholm måste anpassas efter Coronakrisen. När fler stockholmare blir kvar i staden under sommaren kan inte trafiken dras ner samtidigt som delar av gröna linjen stängs ner. Vi som kör tågen och håller igång trafiken måste ha en trygg arbetsmiljö. Därför blir vi mycket besvikna när trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) ignorerar våra förslag och inspel.

Fredagen den 15e maj skrev vi i Sekos fackliga tunnelbaneklubb ett mejl till bland annat Tamsons där vi varnade för att införa sommartrafik på tunnelbanan och bad honom att skjuta upp renoveringen mellan Gullmarsplan och Globen. Det brevet har ännu inte fått något svar. Det vittnar om en tondövhet inför personalens arbetsmiljö.

Sommartrafik innebär att man kör med korta tåg och med nedsatt turtäthet även på vardagar. Det kan man vanligen göra under sommaren eftersom många av stockholmarna då lämnar staden för att åka på semester. I år kommer detta inte ske i samma grad och vi är därför oroliga för den ökade trängsel som detta kommer medföra.

Med samma argument så bad vi Tamsons att inte stänga av mellan Gullmarsplan och Globen eftersom en avstängning som den kommer skapa trängsel speciellt i och med att resenärerna inte kommer resa bort i år.

Gullmarsplan är för oss som jobbar i tunnelbanan extra känsligt eftersom det är en avlösningsplats för förarna. Vi vill inte att våra kollegor ska behöva utsättas för den här ökade trängseln på grund av smittorisken.

Vi tycker att det är olämpligt att skapa trängsel i och med smittrisken och hoppades att regionstyret skulle lyssna på oss här då vi är experter på vår arbetsplats. Vi bad dem därför att i år inte införa sommartrafik och att skjuta upp avstängningen till nästa år.

När politikerna inte lyssnar vänder vi oss nu istället direkt till stockholmarna. Undvik stationerna Gullmarsplan och Globen i sommar. Begränsa också ert resande ytterligare eftersom de korta vagnarna och den glesare trafiken riskerar att bli en smittohärd som både drabbar er och oss. Åk inte med tunnelbanan om det inte är för att ta er till ert arbete eller andra nödvändiga resor. Brukar ni i vanliga fall resa bort från stan ber vi er att ha semestern vid era hemstationer eller använda alternativa resmetoder.

Vi hoppas att ni bryr er om våra kollegor vilket tyvärr inte de borgerliga regionpolitikerna verkar göra då de inte ens tycker det är värt att svara på ett brev från facket som representerar 1500 av de som jobbar hos oss.

Vi ser det väldigt beklagansvärt att vi är tvungna att be er om det här då vi älskar att resenärer åker med oss och att ge er en bra service men vi måste tänka på vår säkerhet också. När det blågröna regionstyret väljer att totalt ignorera oss i personalen så är det istället ni, våra resenärer, som vi får be om hjälp.

Snälla, utsätt inte oss som jobbar i tunnelbanan för ökad trängsel. Stanna vid era hemstationer och passera inte Gullmarsplan om ni bor på Hagsätralinjen om ni kan undvika det. Vi hoppades såklart att Tamsons och hans kollegor skulle lyssna på oss men tyvärr så har det ju inte hänt.

Klubbstyrelsen Seko klubb 111, Tunnelbanan

 

En tanke på “Seko Tunnelbanan: Undvik att resa med tunnelbanan i sommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.