Den antirasistiska kampen måste leda till arbetarmakt!

Att vara fascist, nazist och rasist och att sprida dessa åsikter betraktas som ett brott i FN:s resolutioner från och med 1946. I de flesta länder i världen finns en motsvarande lagstiftning. Man har vidare lagt till att spridning av främlingsfientlighet också är ett brott med olika påföljder.

Men det är bara att konstatera:

Att vi idag, 75 år efter fascismens militära krossande, inte vet hur vi ska skydda oss från rasismen.

Att rasismen är officiell politik i EU-länder som Ungern och Polen, trots all antirasistisk lagstiftning.

Att andra länder idag begår rasistiska folkmord, som Israel gör mot Palestinierna.

Att rasister bildar regeringar i USA, England, Italien, Ukraina, för inte så länge sen i Finland, Danmark, Norge och Österrike, för att inte tala om de Baltiska länderna.

Att andra liknande rasister närmar sig makten, till exempel i Sverige och Belgien.

Att hundratals nazistiska och därmed rasistiska organisationer i världen arbetar fritt och spyr ut rasismens propaganda. 

Att framträdande personer inom statliga institutioner, rättsväsende, politik och repressiv makt oftare än nånsin uttrycker sig rasistiskt, speciellt efter den sista flyktingvågen.

Att det avslöjas varje dag att kriminella rasistiska och fascistiska nätverk dödar invandrare i Tyskland, i flyktinglägren i Grekland och i Österrike. I Sverige utsätts de för mordbrand.

Och inte minst rinner hela den rasistiska smeten fritt över internet och sociala medier, samtidigt som företrädare för kristendomen producerar rasistisk smörja.

Då undrar man på vad det är för stater och unioner som garanterar oss skydd mot rasismen? Skulle det behövas demonstrationer och marscher för det uppenbara?

Det vill säga – för att verkställa lagar mot rasismen och rasisterna i ett samhälle som påstås vilja ha jämlikhet? Skulle samhällena behöva övertygas om att inte vara rasistiska?

Det är tyvärr bara att konstatera att allt som sägs om ”rättigheter” och ”friheter” bara är illusioner.

Bild från NMR-demonstrationen i Göteborg 2017. Foto: Victor Pressfeldt

Samhällen förändras inte inifrån med medborgarrättsrörelser som i bästa fall kan tvinga fram reformer som lätt kan tas tillbaka på en natt. Självklart ska kommunister och progressiva människor delta i protester och demonstrationer, och genom att välja rätt slagord och aktioner arbeta för att påverka, för att skapa sprickor i kapitalismens överbyggnad. Men man ska vara medveten om att den enda friheten som gäller i systemet vi lever i, är friheten att exploatera människor, en frihet som går ihop med friheten till privat ägande och fritt företagande. Det är dessa friheter som har skapat rasistiska samhällen. Dessa ”friheter” måste avskaffas så snart som möjligt.

De måste ersättas av friheten att slippa slaveriet under kapitalägarna. Dagens stat som tolererar och ofta aktivt stödjer rasismen måste ersättas av arbetarstaten som är en stat för majoriteten. Kampen för denna stat, för ett annat samhälle och mot det som existerar idag existerar är vad som till sist kommer att krossa allt förtryck, och med detta rasismen.

Det är vad vi behöver.

Anton Makarenko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.