Amazonasskogen säljs

I en hemlig inspelning av ett ministermöte som hölls den 22:a april uppgav brasilianska miljöministern Ricardo Salles att Amazonasskogen borde läggas ut för försäljning, medan folk är distraherade av dödsfallen i COVID-19.

I inspelningen förklarade Salles: ”Vi behöver anstränga oss medan vi är i det här lugna ögonblicket beträffande presstäckning, eftersom de bara pratar om COVID, och sätta fart på boskapsflocken och ändra alla reglerna och förenkla standarderna”.

Analogin med boskap är lämplig. Försäljningen av Amazonasregnskogen genomförs för att tillåta användningen av det landet (som är skyddat av strikta miljöskyddslagar) för jordbruk med boskap. Boskapsexport genererar 500 miljarder brasilianska Reals eller BRL (ungefär 870 miljarder svenska kronor) årligen, vilket gör Brasilien till en av de största producenterna av nötkött i världen, med exporter som når över 150 länder.

Efter den läckta inspelningen sa Greenpeaces och Världsnaturfondens (WWF) brasilianska kontor i ett gemensamt uttalande att ”för miljöministern är mer än 23 000 döda en möjlighet”. Dessutom släppte WWF Brasilien en lista på företag som har lobbat Salles att avreglera miljöbegränsningarna i Amazonas.

Listan inkluderade många välkända företag som Friboi, Pedigree och Whiskas, som är representerade av brasilianska djuråtervinningsföreningen (ABRA), och Avon, Natura och O boticario, som är representerade av brasilianska föreningen för personlig hygien, parfymeri och kosmetikaindustrier(ABIHPEC), bland andra.

För närvarande undersöks Salles för olaglig berikning. Enligt data sammanställd av brasilianska tidskriften Crusoe skulle miljöministern ha fått 2,75 miljoner BRL (nästan 5 miljoner svenska kronor dollar) mellan 2014 och 2017. Informationen, publicerad i artikeln med titeln ”miljonministern”, kom i dagen efter att Sao Paolos allmänna ministerium bröt Salles banksekretess.

Regeringens avregleringspolitik för miljön ger resultat. Enligt Map Biomas Alertprojektet, som släppte sin första årliga avskogningsrapport om alla brasilianska biomer, var nittionio procent av all avskogning i Brasilien 2019 illegal- en summa på 12 187 kvadratkilometer av förlorad inhemsk vegetation.

COVID-19-pandemin som har krävt mer än 23 000 brasilianska liv kan inte användas som en distraktion. Det är en allvarlig och sorglig tid för hela världen. Den har ödelagt liv och nu används den som en möjlighet att byta natur mot vinst. Detta kan inte tillåtas!

Förutom att vara det största fästet för biologisk mångfald i världen är Amazonasregnskogen också hem åt hundratals människor i urbefolkningar som mördas dagligen för att berika och göda bourgeoisiens välstånd. Kapitalismen visar återigen sina blodiga klor och tar vår planets framtid med sig.

Denna text är en översättning av en artikel från Australiens Kommunistiska Partis tidning The Guardian.

Larissa Maxine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.