Jämlikhetspriset tilldelas den fackliga klubben Seko 111

FACKLIGT Riktpunkts redaktion nåddes av detta glädjande meddelande från Jämlikhetsfonden. Vi gratulerar Seko Tunnelbanan Klubb 111 till det inspirerande fackliga arbetet.

Jämlikhetspriset på 100 000 kronor tilldelas i år den fackliga klubben Seko 111. Seko 111 har genom ett solidariskt fackligt arbete kraftigt kunnat förbättra löner och arbetsvillkor för lokalvårdarna i T-banan.

Seko 111 organiserar personalen vid tunnelbanan, tågförare, tågvärdar, servicepersonal, trafikledare och lokalvårdare, sammanlagt cirka 1 500 personer. Deras anställningsvillkor har sett olika ut. De flesta har haft tarifflöner med den trygghet det ger, men lokalvårdarna har haft individuellt satta löner, vilket medfört ett stort övertag för arbetsgivaren MTR, godtyckliga skillnader och ofta dålig löneutveckling.

Till slut hittade klubben den solidariska förhandlingslösning som fick arbetsgivaren MTR att gå med på att ta bort de individuella lönerna och införa tarifflöner också för lokalvårdarna. Genom att de lokalvårdare som hade de högsta individuella lönerna och trafikpersonalen tillfälligt höll igen på sin löneutveckling kunde en uppgörelse nås i maj 2018 som gav också lokalvårdarna tarifflöner.
– Seko 111 visar på styrkan i ett fackligt arbete som bygger på solidaritet, säger Jämlikhetsfondens ordförande Per Sundgren. De är även i övrigt ett föredöme genom sitt öppna och demokratiska arbetssätt som engagerar många medlemmar.

Under 2019 har klubben gått vidare och ytterligare kunnat förbättra villkoren för lokalvårdarna genom att de som haft deltid och timlöner fått månadslön med samma rättigheter i övrigt som heltidare.

Jämlikhetsfondens Hederspris på 10 000 kronor tilldelas författaren Nina Björk.

Alltifrån debuten med Under det rosa täcket till senare böcker som Lyckliga i alla sina dagar, Drömmen om det röda och nu senast Om man älskar frihet har Nina Björk påverkat debatt och ideologiskt klimat i Sverige. Hon har som feminist och socialist utifrån ett jämlikhetsperspektiv granskat makten och analyserat det tänkande som utgör det ideologiska försvaret för klassamhället.

Prisutdelning sänds live från ABF-huset i Stockholm 4 oktober, kl. 13:00-14:00.
Prisutdelningen, ett samarrangemang med ABF-Stockholm, kommer att ske i ABF-huset i Stockholm den 4 oktober kl 13.

Initiativtagare till stiftelsen Jämlikhetsfonden är Per Sundgren. Den andra stiftaren är det fackliga institutet Katalys. I styrelsen som beslutat om pristagarna sitter Per Sundgren (ordf.), Ingela Edlund (Seko), Johan Lindholm (Byggnads), Åsa Linderborg (journalist), Lawen Redar (riksdagsledamot), Gustaf Arrhenius (Institutet för framtidsstudier) och Gordon Hahn (Coompanion).

Stiftelsen Jämlikhetsfonden

Besök den fackliga klubben Seko 111:s webbsida »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.