Manifestation på fängelseön Makronisos

UTRIKES Det grekiska kommunistpartiet KKE genomförde under sommaren 2020 en manifestation på den grekiska ön Makronisos, rapporterar webbplatsen 902.gr.

Syftet var att sätta ljuset på vad som hände på denna fängelseö som var i bruk fram till 1974, där tusentals kommunister och andra vänstermänniskor hölls fångna och torterades. Många kom aldrig hem igen.

Makronisos är en plats som förknippas mer än någon annan med den borgerliga statens barbari, men också en plats som symboliserar den moraliska storheten hos kommunisterna, som gav sina liv i kampen för att befria människan. ”Vi trodde aldrig att människor skulle vara så grymma. Vi trodde aldrig att våra hjärtan har så mycket uthållighet ”, skrev författaren Giannis Ritsos och fångade vad som hände på ön.

Kämparna från Makronisos som nu återvände till helvetet i samband med KKE:s initiativ talade med 902.gr i samband med manifestationen. Lazaros Kyritsis, som var i det nationella flygvapnet, berättade om en stor massaker som ägde rum där den 29 februari och den 1 mars 1948, då 350 soldater dödades och kastades till botten av Egeiska havet. Många andra vittnade också om den borgerliga statens brutalitet, bland annat människor som växt upp på Makronissos med sina fängslade föräldrar.

Kurt Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.