NKPJ om tillkännagivande av möjlig förskjutning av Serbiens ambassad från Tel Aviv till Jerusalem

Uttalande från Jugoslaviens Nya Kommunistiska Partis (NKPJ:s) centralkommittés sekretariat om tillkännagivande av möjlig förskjutning av Serbiens ambassad från Tel Aviv till Jerusalem

Jerusalem är inte Israels huvudstad

Som svar på det skamliga tillkännagivandet och avtalet som undertecknades av Serbiens president Aleksandar Vucic tillsammans med USAs president Donald Trump och den så kallade staten Kosovos så kallade president Avdullah Hoti om Serbiens avsikt att flytta sin ambassad ut ur Tel Aviv till Jerusalem skulle Jugoslaviens Nya Kommunistiska Parti (NKPJ) vilja påpeka ett par faktum för att demonstrera varför denna intention inte får utföras under några omständigheter.

Före allt annat måste vi hävda att Israel har genomfört och genomför, framför hela världens ögon, sin ockupation av Palestinsk mark och begår oräkneliga brott mot Palestinas folk. Militära aktioner genomförs mot palestinier med överdriven våldsanvändning som ofta inkluderar mord och som inte ens skonar småbarn. Förutom tusentals politiska fångar håller Israel också minderåriga personer, alltså barn, i sina fängelser. Landet har muromgärdat Västbanken och fullständigt isolerat den som om den var ett enda stort koncentrationsläger där varken medicin, bränsle, mat eller andra nödvändigheter som är oumbärliga för ett normalt liv för folket i denna region, levereras. Israels rasistiska och sionistiska politik har åstadkommit ockupationen och den påföljande landsförvisningen av miljontals palestinier från deras sekelgamla marker, med avgörande stöd från västerländsk imperialism- amerikansk imperialism först och främst. För att ge ett exempel, över 500 israeliska hus är för närvarande under intensiv konstruktion i de intagna sektionerna av östra Jerusalem, som också blir blockerade av murar. Högerpolitiska, klerikala och ultrakonservativa element i USA har varit och är fortfarande de huvudsakliga gynnarna av såna här sorters handlingar begångna av Israel, på samma sätt som de har varit ständigt stödjande av flyttandet av den amerikanska ambassaden till Jerusalem som redan genomfördes av Trump-administrationen.

Denna handling är en del av den aggressiva och farliga politik som USA går i spetsen för i Mellanöstern, som utgör en viktig geostrategisk zon med stort värde för amerikanska imperialister. Israel är en av de huvudsakliga destabiliserande och militariserande faktorerna i regionen, där alla försök att finna en hållbar lösning för samexistens i Palestina- för fred och respekt för allas rättigheter- ständigt faller sönder på grund av de brutala, utpressande villkoren som införts av Israel med USAs avgörande stöd. Försöket har således gjorts, genom handlingen att förflytta ambassaden, att fullständigt eliminera lösningen att erkänna den palestinska staten med östra Jerusalem som dess huvudstad.

Den tillkännagivna förflyttningen av Serbiens ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, genom vilken Serbien faktiskt skulle ge legitimitet till Israel och dess tidigare, nuvarande och framtida aggressiva och rasistiska intentioner att ockupera, vilket vore till skada för freden, såväl som att trigga en serie av negativa konsekvenser av en internationell omfattning.

En sådan handling skulle först av allt vara förenad med att förråda det palestinska folket, som i sin mödosamma men rättfärdiga alltid har räknat med vårt folks stöd, vilket det alltid har haft. De obrytbara banden av vår solidaritet och vänskap skulle bli såld nerför floden. Det skulle vara som att hugga palestinierna inte i ryggen, utan i hjärtat.

Dessutom är det uteslutet att denna handling skulle bidra till att Israel skulle upphäva sitt erkännande av Kosovo. Tvärtom för samma dokument inordnar det ömsesidiga erkännandet av Kosovo och Israel som en naturlig form av samarbete mellan två fullständigt pro-imperialistiska regimer under USAs beskydd.

Härnäst begår Israel illegala rörelser för att främja sin agenda av ockupation i kollision med internationell lag, särskilt i fallet med staden Jerusalem, som har en speciell internationellt erkänd status, bekräftad av FN, enligt vilken den inte kan ses som Israels huvudstad. Förflyttningen av den serbiska ambassaden skulle därför vara en handling i kollision med internationell lag, samma lag som Serbien vädjar till i försvar av dess egna intressen i frågan om Kosovo, vilket skulle onödigt förvirra vårt lands position i försvaret av dess avgörande nationella intressen.

Det enda land som för närvarande har följt USAs exempel att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem är Guatemala. Om Serbien gör det samma skulle det, precis som i fallet med Guatemala, vara en uppenbar eftergift till amerikansk imperialistisk utrikespolitik, som ytterligare fläckar Serbiens redan fläckade och avskräckande internationella rykte, vilket talar inte bara om en marionett, utan en marionett till de som bombade och slaktade det för 20 år sen. Våra frihetsälskande traditioner och ambitioner, och med dem det anseendet som vi byggde och hade bland alla progressiva och frihetsälskande folk i världen, skulle bli vanhedrat.

För många folk från den arabiska och muslimska världen i synnerhet, är den palestinska saken med rätta upptagen med största känslighet och känsla. Handlingen att flytta den serbiska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem skulle vara liktydigt med att gnida salt i öppna sår. Denna handling skulle kunna generera intensiva negativa reaktioner i världen mot vårt folk och land, såväl som på våra medborgares och egendoms säkerhet.

NKPJ betraktar uttalandena från EU- och turkiska tjänstemän som inte är för att flytta den serbiska ambassaden till Jerusalem som hycklande. För det första har EU uppenbarligen ett konsensus om att hålla sina ambassader i Tel Aviv och inte flytta dem till Jerusalem samtidigt som de vägrar att erkänna den palestinska staten med östra Jerusalem som dess huvudstad. Gällande Erdogans Turkiet: det var ett av de första att erkänna det huvudsakliga USA-sponsrade imperialistprojektet, det såkallade självständiga Kosovo, medan man samtidigt erbjuder ett principlöst motstånd till ett helt likartat huvudsakligen USA-sponsrat imperialistprojekt, staten Israel med Jerusalem som sin huvudstad.

NKPJ kräver att de serbiska myndigheterna och president Aleksandar Vucic inte bringar en fläck och börda av historiska proportioner på vårt land med en sådan skamlig och oansvarig handling, vilken kan ha katastrofala historiska konsekvenser. På samma gång uppmanar vi till ett principfast upprätthållande av internationell lag, mot imperialistiska aggressioner, ockupationer och tvång.

Serbiens folk kommer alltid att vara en ärlig vän till Palestinas folk!

Ner med den pro-imperialistiska regimen i Serbien!

Ner med överenskommelsen med USA-imperialisterna!

Ner med ockupation – Palestina är en stat!

Jugoslaviens Nya Kommunistiska Partis centralkommittés sekretariat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.