Bryt med den kapitalistiska kändisfixeringen!

OPINION/INSÄNT Det finns en hel del program på svensk tv som handlar om att hjälpa folk. I Arga snickaren hjälper man människor som har kört fast i komplicerade och utmattande byggprojekt. I Lyxfällan får folk hjälp med sin ekonomi. I Biggest loser tävlar överviktiga om vem som kan gå ner mest i vikt. Man kan tycka vad man vill om dessa program men om man granskar dem närmare syns iallafall ett skrämmande mönster.

Efter Arga snickaren kom Arga snickaren VIP där kändisar får hjälp med jobbiga byggprojekt. Likadant är det med Lyxfällan. Nu har det kommit ett program som heter Drömfällan. I detta program får rika (eller åtminstone halvrika) kändisar hjälp med att spara så att de kan förverkliga sina drömmar. Sedan har vi Biggest loser VIP där kändisar tävlar om att gå ned i vikt.

Varje gång vanligt folk får hjälp med olika problem (även om det ibland kan ifrågasättas hur hjälpta de verkligen blir) så kommer alltid en massa kändisar och ska ha samma hjälp, trots att de har en mycket lättare situation i form av till exempel större ekonomiska resurser. Varför är det så?

Det finns på det stora hela en kändisfixering i vår kultur. Program som Wahlgrens värld, Parneviks, och Lailaland fokuserar alla på kändisars liv och vardag. Varför är det så? Varför ska vanligt folk alltid veta vad varenda kändis gör på fritiden? Svaret är enkelt. Kändisar är rikare än vanligt folk och är därför bättre människor. De rika i samhället styr och därför är det alltid deras kultur som är dominerande. Denna undergivenhet mot överheten syns också i besattheten av den svenska kungafamiljen som uttrycks bland annat genom den omfattande mediebevakningen av de kungliga bröllopen.

Denna kultur syftar till att indoktrinera folket med borgerliga ideal. Den speglar också verkligheten på ett skrämmande sätt. De rika skäms bort med olika former av avdrag och får sedan hjälp i tv. Bidrag till fattig ses dock som något dåligt och såkallade hjälpprogram måste därför kompletteras med rikemansversioner.

Det svenska folket måste bryta med denna fördummande kultur. Kändisprogrammen måste ersättas med program som fokuserar på vanligt folk. Kommunisterna måste höja sina röster och protestera mot denna besatthet av kändisar och rik och kräva en mer arbetarbaserad nyanserad kultur.

Ner med kändiskulturen!

Arbetare i alla länder förena er!

David Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.