Humanitär katastrof – brand i flyktinglägret Moria på grekiska Lesbos

UTRIKES Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos har drabbats av svåra bränder under natten till idag 9 september och de tusentals flyktingarna har ”evakuerats”. Just nu befinner sig alltså ungefär 12 000 människor på landsvägen, övervakade av polis med tårgas och får varken återvända till lägrets ruiner eller ta sig in till staden Mytilini på ön, eftersom man är orolig för att de kan föra med sig coronasmitta. Volontärer arbetar med räddningspersonal för att hjälpa människor som flytt från lågorna med bara vad de hade på kroppen. Lesbos är förklarat katastrofområde och ingen får resa till eller lämna ön.

Bränderna sägs ha uppstått efter oroligheter i lägret, då ett antal virussmittade personer skulle försättas i karantän, men detta är ännu så länge bara rykten.

Lägret egentligen för 2 800 personer

I lägret bodde mer än 12 000 människor, de flesta i tält på en lerig sluttning utanför själva huvudbyggnaden. Egentligen var lägret dimensionerat för 2 800 personer, och de sanitära förhållandena har varit katastrofala, med hundratals personer som skulle dela på en dusch och toalett. Den sociala situationen med förtvivlan, hopplöshet, trängsel och våld var vedervärdig. I denna misär levde familjer med småbarn och ensamkommande flyktingbarn. Det behöver inte sägas att vård av sjuka knappt har fungerat och att hanteringen av coronapandemin i stort sett lyst med sin frånvaro.

Dessutom har den ohållbara situationen lett till att rasistiska och fascistiska strömningar har försökt utnyttja den oro som lokalbefolkningen känner och skapa motsättningar mellan greker och flyktingar.

Den grekiska regeringen har med andra ord skapat en krutdurk, som bara väntade på att explodera. Detta har de gjort med stöd av EU, som tidigare ville bygga ett permanent flyktingläger på Lesbos, en så kallad ”hot spot” – något som skulle göra den eländiga situationen till ett normaltillstånd med människor som hålls inlåsta utan möjlighet att bygga upp ett nytt liv, vare sig i Grekland eller på andra ställen.

KKE kritiserar regeringen

Det grekiska kommunistpartiet KKE betonar i ett uttalande regeringens stora ansvar för katastrofen, och kräver att alla flyktingar på Lesbos nu måste friges. De måste föras till fastlandet och till ett säkert och hygieniskt tillfälligt boende innan de tillåts resa vidare till sina destinationsländer. Personer som testas positivt för coronaviruset bör sättas i karantän i hotell på ön. KKE kritiserar regeringen för att de följt direktiven från turism- och transportföretagens stora aktörer, något som gjort att man öppnat dörrarna för att sprida pandemin till Lesbos, och i förlängningen till Moria. Moria måste nu stängas för gott och inga andra flyktingläger av detta slag får inrättas, säger man i uttalandet, och varnar för att regeringen kommer att använda situationen för att vilja gå vidare med att skapa permanenta fängelseläger för flyktingar på de grekiska öarna.

KKE vänder sig till befolkningen på Lesbos och betonar att det är de som har kunskapen och styrkan att förhindra en sådan utveckling.

2 tankar på “Humanitär katastrof – brand i flyktinglägret Moria på grekiska Lesbos

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.