Nakna flyktingar dumpade vid grekiska gränsen

UTRIKES Enligt rapporter har turkiska myndigheter transporterat 92 flyktingar till den grekiska gränsen och där dumpat dem utan vare sig kläder eller mat. Grekiska fackföreningar fördömer händelsen och manar istället till stärkt solidaritet med flyktingarna.

I ett uttalande från det grekiska ministeriet för medborgarskydd heter det att man plockat upp och tagit om hand dessa 92 flyktingar, som man kallar illegala. Man riktar också väldigt skarp kritik mot turkiska myndigheter, som man menar inte tar hänsyn till människovärdet, vilket man slår fast att Grekland däremot gör.

Grekisk repression mot flyktingar

För den som följt rapporteringen om flyktingkrisen i Grekland framstår de grekiska myndigheternas ord om människovärde som ihåliga. Rapporter om förfärliga förhållanden i flyktingläger på Lesbos, om hur grekiska myndigheter tvingar flyktingar att vända vid gränserna och hur flyktingar spärras in under fängelseliknande förhållanden duggar tätt.

Låt den som är fri från synd kasta den första stenen. Grekiska myndigheter har knappast en lysande historia vad gäller behandlingen av flyktingarna utan tvekar uppenbarligen inte att använda dem för sina egna politiska syften.

De radikala fackföreningarna manar till solidaritet

I motsats till både de turkiska och grekiska staterna manar Greklands radikala fackföreningsfront PAME till solidaritet med flyktingarna. De manar istället folk att ”stå upp mot denna skandal, att försvara mänskligt liv och värdighet, att förstå att som människor står vi på samma sida som de som ryckts upp ur sin tillvaro” och på den andra sidan står ”de som för krig, monopolen, imperialisterna tillsammans med regeringarna”.

PAME kräver istället en förstärkt solidaritet och ett stopp för all inspärrning av flyktingar och immigranter, samt ett upphävande av avtalet mellan EU och Turkiet om migration. Slutligen kräver man att flyktingarna ska få komma vidare till de länder de ursprungligen ville till.

En tanke på “Nakna flyktingar dumpade vid grekiska gränsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.