Kärnkraftarbetare ansluter sig till strejken inom energisektorn i Frankrike

UTRIKES I torsdags, den 13 oktober, utlyste fackföreningen CGT strejk på sex kärnkraftverk i Frankrike.

Ett av de kärnkraftverk som påverkades av strejken är Västeuropas största kärnkraftverk Gravelines som ägs av det franska företaget EDF. Kärnkraftverket har en utgångseffekt på 900 MW under normala omständigheter, men anställda på Gravelines har reducerat dess elektriska effekt till 300 MW sedan i torsdags.

Strejken inom den franska kärnkraftindustrin kommer troligtvis att leda till att underhållsarbete som var planerat på några av kärnkraftverken blir uppskjutet. Den kan också betydligt förvärra problemen med energiförsörjning under den kommande vintern i Frankrike och i hela Europa.

Kärnkraftsarbetarna kräver inte mindre än en 5% löneökning som villkor för att avsluta strejken. Därmed förklarar de sig solidariska med arbetarna som strejkar inom Frankrikes oljeindustri sedan tre veckor. Strejken vid oljeraffinaderier har orsakat brist på bränsle på varje tredje bensinstation i Frankrike. Köer i flera timmar har uppstått vid bensinmackar och den franska regeringen har till och med infört en gräns på hur mycket bensin en person kan köpa vid ett och samma tillfälle: 50 euro eller 20 liter. Trots dessa åtgärder blir bensinen vid många stationer i Paris slutsåld före kl. 12.  

Särskilt i kristider blir det tydligt i hur stor utsträckning staten är beroende av dess medborgares arbetskraft. Genom medveten, organiserad och solidarisk handling kan arbetare stå upp för sina rättigheter och tvinga staten och stora företag att förbättra deras arbets- och levnadsvillkor.  

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.