SKP fördömer skarpt den eskalerande konflikten mellan stormakterna

PARTIET – UTTALANDE I veckan kommer NATO att genomföra en kärnvapenövning i en tid som redan är fylld av konflikter. Den här övningen kommer endast att eskalera konflikten mellan stormakterna och dra oss närmare en kärnvapenkonflikt – en konflikt utan vinnare. Ett kärnvapenkrig innebär att allt liv kommer att utraderas, att ingenting kommer att vara kvar.

Ryssland har invaderat Ukraina, införlivat delar av Ukraina och beskjutit den ukrainska huvudstaden Kiev. Allt detta utan att ta hänsyn till det allt mera spända krigshotet som råder i världen. Invasionen kan inte ursäktas med att den militära operationens/krigets syfte är att ’denazifiera’ Ukraina. Inte när Ryssland själva har nazistiska förband inom sitt försvar, och att den ryska regimen har ett ideologiskt förflutet inom de fascistiska rörelserna. Den ryska presidenten Putin till och med citerade fascisten Ivan Ilyin, en stor beundrare av Hitler, i sitt tal vid det ryska införlivandet av regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.

Även Ukraina själva är ansvariga för att krigshotet har upptrappats. De har, precis som Ryssland, nazistiska militära förband i sin försvarsmakt. Förband som under många år har terroriserat den ryska minoriteten i allmänhet och befolkningen i östra Ukraina i synnerhet. Tusentals har mördats av den ukrainska regimens militära förband. Även tortyr har förekommit. Allt detta under överseende av NATO och USA, och all världens medias tysta bifall.

Vi avvisar varje försök att en kapitalistisk makt att påtvinga andra länder en utvecklingsväg de själva inte valt och vi kan aldrig acceptera en imperialistisk invasion eller intervention, vare sig det sker i Ukraina, Syrien, Irak eller någon annanstans.

Sveriges Kommunistiska Parti kräver därför att den imperialistiska invasionen av Ukraina avslutas och att allt stöd samtidigt avslutas till Ukrainas regering. Det finns ingen annan väg framåt än den som för mot socialismen – den vägen måste folket själva välja.

Sveriges Kommunistiska Parti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.