Intervju med Ches dotter, Aleida Guevara March

UTRIKES Aleida Guevara March, Che Guevaras dotter, intervjuades av Semina Digeni för KKE:s tidning Rizospastis. Riktpunkt återger här delar av intervjun.

Aleida kom till Aten som officiell gäst på The New Star Art Cinema, vid ett heders- och minnesjubileum som hölls på 55-årsdagen av mordet på Che. Vid hennes ankomst började olika evenemang, som bland annat inkluderade visning av 55 filmer från hela världen om el Comandante, bland dem Semina Digenis dokumentär ”Motorcycle Diaries”, baserad på hennes möte med Ches kamrat Alberto Granado under hans resa till Latinamerika.

Värdet av en revolutionär moral

Du föddes tillsammans med revolutionen. Vad betyder detta ord för Kubas ungdomar idag?

– Revolution är för oss alla det som Che lärde oss. Det innebär att åstadkomma en förändring av allt som behöver förändras, ha moral, och inte göra mot någon vad du inte skulle vilja att någon gjorde mot dig. Revolution innebär att vara medveten, hjälpa folket i varje ögonblick och i alla avseenden. Revolution är att ha ett anständigt liv.

Che uppmanade unga människor att skaffa sig en revolutionär moral. Vad innebar detta i praktiken?

– Den här moralen ska vara deras huvudmål. Det var vad min far ville att de unga skulle göra, att betrakta alla andra som jämlikar och att alltid visa alla sin solidaritet. Att dela allt och arbeta ideellt för folket. Che var en fri själ. Hans enda engagemang var revolutionen, främjandet av utvecklingen av ett revolutionärt medvetande.

 Hur anser den unga generationen kubaner att denna mest komplexa, utdragna och omänskliga ekonomiska krigshandling (blockaden av Kuba, övers. anm) som någonsin begåtts ska hanteras – 60 år senare?

– Som vi har hanterat det, med styrka och mod. Och samtidigt med att leta efter sätt att bryta denna blockad, för att pröva alla medel som behövs för att lösa landets problem. När allt kommer omkring lyckades den kubanska revolutionen uthärda i så många år tack vare folkets enhet. Kuba har lidit och lider, eftersom USA har infört en kriminell blockad. Det är inte bara ett embargo, det är inte bara ett förbud mot handel med USA, det är en blockad som förbjuder handel med alla länder, en aggressiv handling som skapar brist på produkter och råvaror för att bryta vår moral.

Men vilket material är ni kubaner gjorda av egentligen?

– Det kubanska folket har spanjorernas uthållighet, kinesernas tålamod och afrikanernas optimism. Vi är inte rädda eller tysta. Vi fördömer USA: s beteende och vi glömmer inte att det före revolutionen fanns varken folkhälsa eller utbildning på ön. Folket var outbildat och landet tillhörde amerikanska företag. FN fördömer naturligtvis blockaden, men inför inga sanktioner mot USA. Kuba har stått på egna ben tack vare hjälp från Spanien och Italien.

Rebellerna hinner inte åldras

En gång när du sa att det skulle vara fint om Che levde och du kunde prata med honom, sa din bror Camilo: ”Om han levde skulle han inte vara vår far.” Finns de en åldersgräns på gerillakämpar?

– Det verkar som att ja, gerillaupproret är en av de mest komplexa frågorna som finns och de som har kämpat vet detta. När en människa är yngre är det naturligt att man har mer energi och förmåga att utföra det som behöver göras. Dessutom blir en gerillakämpe ju sällan gammal…

Vad är den största lögnen som berättas om ditt land idag?

– Det finns en massa saker som har sagts och fortsätter att sägas om Kuba och som på något sätt manipulerar folken, men jag vet inte vilken som är den största, för alla lögner gör ont. De gör enorm skada för folket som bor på Kuba. Kubanerna är ett revolutionärt folk och misstag kan göras, men de enda som kan lösa dessa misstag är vi själva. Ingen annan kan komma utifrån för att berätta vad vi ska göra i vårt land. Man måste själv göra det man tror på och det man faktiskt kan göra.

Vilka inspireras av Ches slogan ”Hasta la victoria siempre” (”Alltid framåt mot segern”, övers. anm.) inom det kapitalistiska systemet som har funnits i över 200 år, med resultatet att 80 % av mänskligheten lever i fattigdom?

– Den här frågan borde besvaras av någon som lever i ett kapitalistiskt system, för jag kommer från ett land där socialismen råder, och vi är inspirerade av systemet där. Men i Latinamerika använder de till exempel denna slogan mycket, eftersom det inspirerar dem och ger dem styrkan att fortsätta kampen med oförminskad kraft. Det är verkligen ett talesätt som motiverar oss alla att alltid kämpa för seger, på alla sätt och med alla konsekvenser. Men det är nödvändigt med enhet  för att få den kraft som gör att vi kan förändra den aggressiva verklighet vi lever i.

Den sanna revolutionären drivs av en stor känsla av kärlek

Finns det stora revolutionärer i världen idag?

– Det är möjligt. Det som händer många gånger är att vi inte känner till dem eller att de inte lyckas fullgöra en sin bana i livet, att slutföra sitt arbete. Det är därför de inte blir kända över hela världen. Men det finns ett stort antal män och kvinnor i världen som är riktiga revolutionärer, och på platser där jag har varit har de skapat imponerande sociala förändringar.

Naturligtvis har den internationella pressen inte tid att prata om dessa människor. Revolutionärer varken passar in i eller tjänar den internationella pressen, därför känner vi inte till dem. Jag växte upp på Kuba i ett socialistiskt revolutionärt land, och det är relativt lätt att vara revolutionär när man är född på en sådan plats. Men i delar av världen där samhället leder dig i den motsatta riktningen är det mycket svårt att hålla fast vid revolutionära ideal.

Vad säger du till dem som anser att det är utopiskt att vara kommunist idag?

– Att de inte vet vad det är att vara kommunist, och att de blandar ihop det med annat som har sagts mot kommunisterna genom åren. Att vara kommunist innebär verkligen att vara ärlig, human, principfast, moralisk, solidarisk och framför allt att vara en fin människa. Då kan man kallas kommunist.

Min far har sagt ”Den sanna revolutionären drivs av en stor känsla av kärlek. Det är omöjligt att tänka sig en riktig revolutionär utan detta ideal.” Så länge det finns människor vars handlingar drivs av kärlek när de konfronterar alla orättvisor, så kommer revolutionen och kommunisterna att fortsätta att existera.

Vilka är ämnena och målsättningarnan för det 22: a internationella mötet för kommunistiska och arbetarpartier i Havanna i slutet av oktober?

–Syftet med det internationella mötet är att vi alla ska mötas så att vi kan identifiera, förstå och inse var våra gränser ligger, var vi har problem, hur vi kan stödja varandra, leta efter den internationella enheten bland alla som vi kallar vänstern, och bygga en mycket bättre värld för alla folk. Särskilt under dagens mycket olycksbådande förhållanden, där de imperialistiska länderna rasande kämpar för vinster och världsherravälde, med risk för att orsaka mänsklighetens förödelse.

Semina Digeni, översättning och bearbetning Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.