En lektion i att vända kappan efter vinden – Ulf Kristersson och flyktingarna

INRIKES Häromdagen uttalade sig Ulf Kristersson om flyktingvågen som kommer i den ryska invasionens kölvatten. Vi kan komma att få ta emot många flyktingar som kan komma att behöva stanna en längre tid. Samtidigt förespråkar hans parti en kraftigt minskad invandring.

På sin hemsida skriver Moderaterna om hur man strävar efter ett volymmål på 5 000 asylsökande per år eftersom vi med hänsyn till befolkningsmängden inte klarar mer. Med hjälp av detta ska vi klara av integrationen, menar Moderaterna. Som det är nu, så har invandringen blivit en belastning för Sverige, sa Kristersson så sent som förra året.

Men på bästa sändningstid står nu Ulf Kristersson och säger att vi istället måste förbereda oss på ett kraftigt ökat flyktingmottagande. Han vägrar att diskutera antal och säger att när det är krig i Europa, så är det många saker som inte längre gäller, bland annat Moderaternas politik.

Lider européer mer än icke-européer av krig?

När det är krig i Europa måste vi tänka om. Då gäller andra regler än när det är krig på andra ställen. När det är krig i Syrien så får man väl anta att det är business as usual för Kristersson och hans gelikar.

Om det skulle vara krig i Syrien så får de syriska flyktingarna helt enkelt nöja sig med hjälp på plats. Det betyder överfulla och hemska flyktingläger i Libanon. Skulle inte det passa, så kan de ge sig iväg till Turkiet för att bli låglönearbetare. Passar inte det så kan de ta sig över det stormiga Egeiska havet. Klarar de detta väntar koncentrationsläger i Grekland. För den som vågar sig vidare väntar taggtrådsstängsel, kyla, hunger och repression. Hela vägen genom Europa. 

Kan det vara så att Kristersson tror att syrier inte lider lika mycket som ukrainare? Eller att de helt enkelt inte är lika mycket värda?

Riktigt så cynisk kan vi nog inte tro att Kristersson är. Det hela handlar nog om opinionen i Sverige. Det är ju nämligen så att åtta av tio svenskar uttalar sitt stöd för att ta emot flyktingar från Ukraina.

Kristersson och Moderaterna måste förhålla sig till den politiska opinionen, det är ju trots allt valår!

För någon som med alla medel vill till köttgrytorna, verkar det ju galet att hålla fast vid en politik som inte folket stödjer. Då vänder man kappan efter vinden, som man gjort så många gånger förut.

En human flyktingpolitik känner inga gränser

De ukrainare som tvingas fly från krig behöver vår solidaritet, vare sig de kommer från Ukraina, Syrien eller Afghanistan. Ett imperialistiskt krig är ett imperialistiskt krig och det drabbar alltid folket i landet hårdast.

När parti efter parti nu vänder på sin flyktingpolitik för att vinna poäng hos hemmaopinionen och dessutom kunna vinna politiska poäng genom att ta emot flyktingar som flyr från en rysk invasion, har kommunisterna hela tiden haft en principfast flyktingpolitik.

I uttalande efter uttalande har Sveriges Kommunistiska Parti skrivit att det som ska bekämpas är flyktorsakerna, inte flyktingarna. Det gäller naturligtvis de ukrainska flyktingarna, lika mycket som de syriska eller afghanska.

En tanke på “En lektion i att vända kappan efter vinden – Ulf Kristersson och flyktingarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.