Rasism möter många som flyr från Ukraina

UTRIKES Medan de europeiska länderna numera svämmar över av solidaritet med flyktingar från Ukraina är det en grupp som inte får känna av samma solidaritet. De med annan hudfärg eller med annat etnicitet har betydligt svårare att fly kriget och de möts av sämre villkor när de väl flytt.

Det har kommit många rapporter om hur framför allt icke-vita som försökt fly från det krigsdrabbade Ukraina mötts av rasism. De har tvingats av tåg, fått frysa utomhus medan andra fått tak över huvudet och tvingats vänta i dagar på att få komma vidare, medan vita ukrainare kommer vidare så snart som möjligt.

Ukrainska romer, som lika mycket som alla andra också vill fly undan bomberna och kriget, möts av förfärliga förhållanden och i Moldavien bussas de helt enkelt vidare till den rumänska gränsen och lastas av där. Ofta segregerar man också de som kommit, så att romerna huseras för sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.