Fler pansarskott till Ukraina

INRIKES Regeringen meddelar att de kommer att skicka ytterligare vapen till Ukraina. Förra gången slutade de svenska vapnen upp i händerna på nynazisterna i Azovbataljonen och det är inte uteslutet att den svenska regeringen åter skulle beväpna dem.

I en intervju i SVT förklarar försvarsminister Peter Hultqvist att det är väldigt viktigt att fortsätta stödja Ukraina och att det är glädjande att svenska vapen kunnat bidra till att stoppa Rysslands planer. Att dessa vapen slutat upp i nazistiska händer verkar inte beröra honom nämnvärt.

Förra gången var det exakt detta som hände. Den nazistiska Azovbataljonen, som grundades 2014 och som sedan dess kämpat mot separatisterna i östra Ukraina, visar upp vapnen både på bild och i video. 

Tidigare har den svenska regeringen skickat inte bara pansarskott, utan också hundratusentals fältransoner. Sveriges Kommunistiska Parti uttalade sitt tydliga avståndstagande från det svenska bidraget till eskalation som nästan enda parti tog man avstånd från vapenleveranserna.

Såhär ser nazisternas egen instruktionsfilm för vapnen ut:

De organiserade nazisterna har spelat en stor roll i det ukrainska samhället sedan kuppen 2014 och de har organiserat flera bataljoner och regementen. Dessa har sedan 2014 varit stationerade i östra Ukraina och stridit mot separatisterna där. I den konflikten, som mer eller mindre varit i mediaskugga, har över 10 000 personer dött.

Så sent som i december förra året tilldelade den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj en nazist från organisationen Högra Sektorn utmärkelsen Ukrainas hjälte. 

En tanke på “Fler pansarskott till Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.