Högerpopulismen i vänstertappning: Socialisterna – Välfärdspartiet

INRIKES I Uppsala har ”Socialisterna – Välfärdspartiet” tagit plats i kommunfullmäktige genom att Therese Rhann, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet bytte politisk flagg. Det uppges dels bero på mobbning inom V-gruppen i Uppsala och dels på ett antal politiska skäl. Rhann och några välfärdspartister från Västervik, där partiet har ett fäste, meddelar detta i ett uttalande till Uppsala Nya Tidning och på en presskonferens den 7/9.

Uttalandet handlar till en del om hur Vänsterpartiet agerar stödparti för Socialdemokraternas vandring högerut med en politik som är allt annat än arbetarvänlig, både på riksplanet och i kommunen. Här talas om nedskärningar och åtstramningar, där V hjälper till att hålla i kniven, och om man tittar på Välfärdspartiets hemsida hittar man mer av samma slag. Där står att feta politikerlöner ska skrotas, vårdpersonal ska få mer i lön, skolorna ska få vad de behöver och de pengar som man menar välfärdssystemet drar in och uppenbarligen sitter på istället för att betala ut ska användas. Det här avser man att genomföra på den kommunalpolitiska vägen i Västervik genom att sätta kommunen på kollisionskurs med staten, när man drar över alla budgetar för statsbidrag. Förmodligen är detta också agendan för Uppsala och vad man menar med att bygga ett nytt arbetarparti.

Vad som lyser med sin frånvaro är minsta antydan om att det behövs ett annat samhälle: med Socialisterna – Välfärdspartiet sitter kapitalet i en båt som inte gungar. De ger sig på politikerlönerna, men inte kapitalismen, de vill ha pengar som de tror ligger gömda i välfärdssystemet, men inte röra vid kapitalets profit. De vill övertrassera kommunens statsbidrag, men har inte en susning om att staten är kapitalets stat, inte den arbetande befolkningens. Socialismen nämns bokstavligen bara i partinamnet. Kort sagt: detta är en blek och tunn soppa, som man knappt ens kan kalla reformistisk.

Att detta saknar all attraktionskraft för arbetande människor är naturligtvis tydligt, och då tar välfärdspartisterna till ett beprövat knep och kryddar med främlingsfientlighet, islamofobi och skräck för förortsvåldet. Det här kan möjligen ge ett visst stöd bland de förvirrade, omedvetna och reaktionära, och det är alltså till dem man vänder sig för att bygga det nya arbetarpartiet. Man anklagar till att börja med Vänsterpartiet för att vara ”politiskt korrekt”. Med det menar man förmodligen att V inte vågar annat än att flåsa med i en sorts konsensus om hur det står till i Sverige. Men nu ska välfärdspartisterna minsann ta bladet från munnen och säga som det är istället. Så vad säger de?

I uttalandet kommer i ett svep både kampen mot hedersvåldet, hur Uppsala härjats av gängvåldet och V:s verklighetsfrämmande linje i immigrationspolitiken. När det gäller det sistnämnda är det inte en befogad kritik från vänster där man avser V:s brist på politisk verkstad på invandrarnas och flyktingarnas sida. Tvärtom är det en kritik av Vänsterpartiets retorik, där de vill framstå som solidariska med flyktingarna.Välfärdspartiet positionerar sig alltså tveklöst till höger om V.

Hedersvåld är i sin tur ett mycket användbart begrepp för välfärdspartisterna, eftersom det kan tillskrivas de andra, de icke-svenska. Det mörkar det dagliga äktsvenska kvinnoförtrycket med låglönejobb för kvinnor, olika lön för samma arbete och dubbelarbete i hemmet. Det mörkar våldtäkter och misshandel som begås av svenska män och det skymmer glastaken när kompetenta kvinnor inte får göra sina röster hörda i facket, på jobbet, i politiken, i föreningslivet. Visst, hedersvåld och hedersförtryck kan beskriva en specifik form av kvinnoförtryck i vissa kulturer – men att fokusera på detta istället för på kapitalismens patriarkaliska förtryck av alla kvinnor är att slå in en kil i solidariteten i kvinnokampen.

De människor som man stämplar med begreppet hedersförtryck är förstås också samma människor som bor i eftersatta förortsområden, där gängvåldet finns. Att bekämpa gängvåldet innebär att bekämpa fattigdomen, att ta strid för en bra utbildning som följs av meningsfulla arbeten för ungdomarna och möjlighet att bygga ett eget liv med egen bostad, det innebär att ge möjlighet till engagemang i kultur och idrott och det innebär grundläggande organisering av förortens människor för att förverkliga detta. Det är något annat och mycket svårare än välfärdspartisternas floskler, bakom vilka man anar ett rop på hårdare tag från staten och myndigheterna. Dessutom är Uppsala inte ”härjat av gängvåld”. Det förekommer allvarliga och tragiska händelser, men även i förorterna är de flesta människorna vanliga, hårt arbetande personer som försöker få livet att fungera från dag till dag.

För att ingen ska undgå att förstå mot vad den politiska udden är riktad så kommer också en känga om 85 000 kr av skattebetalarnas pengar som givits i bidrag till ett islamskt studieförbund. I sammanhanget är pengasumman förstås knappt värd att nämnas, men upprördheten går inte att ta miste på: här får reaktionära muslimer arbetarklassens skattepengar. Det är inte så att detta studieförbund är reaktionärare än andra muslimer, utan det handlar om att islam är en reaktionär religion som sådan. Det tydliggör man noga genom att hedersförtrycket och gängvåldet och studieförbundet nämns i samma andetag och det hela avslutas med att Uppsala ska bli tryggt igen.

Det här är reaktionär, rasistisk högerpopulism och raka motsatsen till vad ett arbetarparti värt namnet ska stå för. Sveriges Kommunistiska Parti tar med avsky avstånd från detta.

Kulturell frihet och religionsfrihet – tillsammans mot kapitalismen! För en socialistisk morgondag!

Kamp mot kvinnoförtrycket! Lika lön för lika arbete – höj lön och status för kvinnodominerade arbeten! För kvinnors rätt att välja sin egen livsväg, sin egen religion, sitt eget politiska engagemang och sina egna kulturella uttryck!

För en människovärdig förort – inga nedskärningar i skolan, jobb efter avslutad utbildning, billiga och bra bostäder till de unga!

SKP Uppsala

5 tankar på “Högerpopulismen i vänstertappning: Socialisterna – Välfärdspartiet

  1. Massmigrationens negativa konsekvenser är grava samhällsproblem oavsett om vi betraktar dem med höger eller vänsterinställning i de politiska glasögonen. Dessutom förblir de grava även om vi tar av alla glasögon och ids betrakta den faktiska verkligheten. För hundra år sedan var marginaliserade människor villiga att kämpa hårt för ett anständigt arbete och delaktighet i folkhemsbygget. Det går inte att tillämpa detta som ett raster på de delvis autonoma enklaver som etablerat sig i Sverige de senaste åren och infiltrerat myndigheter och föreningslivet i vårt land.

    1. När skribenter menar att ”delvis autonoma enklaver” etablerats i Sverige och att dessa ”infiltrerat myndigheter och föreningslivet” så är en brunsmetning fullkomligt överflödig. Fascistiska konspirationsteorier finns det inget utrymme för här och debatten är därmed stängd.

  2. Verklighetsanpassning är inte alltid högerpopulism. ”Kartan” kan kanske ibland behöva ritas om när den inte överensstämmer med det ”landskap” vi vill forma. Socialisterna – Välfärdspartiet gör iakttagelser som inte borde vara tabu att diskutera utan att man behöver dra fram brunsmetarborsten rent mekaniskt och utan eftertanke 🤔

    1. Det är intressant med diskussioner och därför vore det intressant om du kunde förklara vilka iakttagelser som Socialisterna – Välfärdspartiet gör och hur artikeln i Riktpunkt drar fram brunsmetarborsten ”rent mekaniskt och utan eftertanke”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.