USA-valet 2020

UTRIKES Den 3:e november gick USA:s folk och röstade fram en president och vicepresident. De två huvudtävlande var, nuvarande presidenten Donald Trump och den demokratiska kandidaten Joe Biden. Det är två sidor av samma mynt. Det är en obestridlig sanning att de båda uttrycker det US-amerikanska monopolkapitalets intressen. Oavsett vem som utropar sig till segrare vet vi att det är kapitalet som blir vinnare.

Skillnaderna i de politiska förslagen mellan Trump och Biden speglar skärpningen av konkurrensen mellan olika sektioner av det US-amerikanska kapitalet. Ja, en titt på de två presidentkandidaternas kampanjers finansiärer ger en antydande om den hårda rivaliteten som äger rum bakom kulisserna mellan stora monopolgrupper.

Både Trump och Biden måste uppmärksamma viktiga frågor, oupplösligt kopplade till det US-amerikanska kapitalets intressen. Hanteringen av den ekonomiska krisen som på grund av coronaviruspandemin fördjupats. Den US-amerikanska politiken gentemot Kina och Ryssland, de vidgade sociala ojämnlikheterna, sjukvårdssystemet, skattepolitiken, regeringens inställning till teknologi och innovationsfrågor, etc.

Ja, Trump och Biden, Republikanerna och Demokraterna, har olika politiska recept och inställningar i flera olika frågor. Trump står till exempel som en försvarare av olje- och gasindustri, medan Biden stöder den såkallade “gröna utvecklingen” genom de förnybara energikällorna. De tävlar med varandra om vem som är mest kapabel att föra landet ut ur den ekonomiska krisen. Men, de döljer att den ekonomiska utveckling de utlovar kommer att gynna storfinansen och monopolkapitalet, inte arbetarna och de fattiga massorna.

När det kommer till pandemin klandrar Biden Trump för den katastrofala hanteringen av situationen och Trump skyller på… Kina. Men ingen av de två kandidaterna talar om det kommersialiserade sjukvårdssystemet, vilket är baserat på profit. De talar inte om den exploatering av pandemin som genomförs av stora privata hälsoaffärsgrupper, vilka drar fördel av frånvaron av ett gratis och allmänt sjukvårdssystem för att öka sina vinster.

Alla de som avskyr Trumps högerextrema, hatskapande, nationalistpopulistiska retorik får inte falla offer för Bidens mjuka linje. Glöm inte exemplet med Barack Obama, som kampanjade och blev president med progressiva slagord och förförisk retorik, men styrde enligt kapitalisternas, de stora monopolgruppernas och det militärindustriella komplexets intressen.

När Vladimir Ilyich Lenin skrev om 1912 års US-amerikanska presidentval, påpekade han den minskande skillnaden mellan Demokraterna och Republikanerna. “Deras kamp har inte haft någon allvarlig betydelse för massan av folket. Folket har blivit lurat och avlett från dess avgörande intressen genom spektakulära och meningslösa dueller mellan de två borgerliga partierna”, betonade Lenin i en text som skulle kunna ha skrivits idag. För Lenin var tvåpartisystemet som rådde i Amerika och Storbritannien “ett av de mest kraftfulla sätten att förhindra uppkomsten av ett oberoende arbetarklassparti”.

Drygt 50 år senare, 1968, skrev Ferdinand Lundberg, “De rika och de superrika”, om att “Förenta staterna kan ses som om de, i själva verket, har ett enda parti: egendomspartiet”, med dess två underavdelningar: det republikanska och det demokratiska partiet.

De miljontals arbetarklassfamiljerna i USA måste förkasta dessa kapitalisters enda “egendomsparti”. Varken Trump eller Biden kommer någonsin försvara och främja arbetarnas intressen.

Den “förändring” som miljontals amerikaner, särskilt inom ungdomen, söker efter kommer inte att komma från valurnan. Det enda verkliga hoppet för det arbetande folket i USA såväl som överallt i världen ligger i organiseringen av kampen mot den verkliga motståndaren: det kapitalistiska systemet. Istället för att bli snärjda i det falska dilemmat “Biden eller Trump, demokrater eller republikaner, kan Amerikas folk bygga upp sin egna klassorienterade organisationer för kamp mot monopolkapitalets etablissemang och de borgerliga institutionerna.

Då kapitalismen är i sitt högsta, imperialistiska stadium, kan det inte erbjuda något annat än misär, fattigdom, arbetslöshet, fördjupning av sociala ojämnlikheter, krig och flyktingkriser. Den verkliga förändringen för USA:s folk kommer inte att komma från politiska “messiasfigurer”.

Det som verkligen behövs är ett revolutionärt kommunistparti, baserat på marxist-leninistiska principer, som kan leda landets arbetarklass i kamp för den socialistiska omvandlingen av samhället.

Nikos Mottas, In Defense of Communism
Artikeln är bearbetad av David Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.