Protester inom Journalistförbundet mot Las-överenskommelsen

FACKLIGT Medlemmar i Journalistförbundet som protesterar mot Las-uppgörelsen har bildat en Facebook-grupp “Journalister mot Las-uppgörelsen”, gruppen har på några dagar samlat över 200 yrkesaktiva medlemmar.

I ett upprop som publicerades i Journalisten den 4 november för man fram argumenten för att Journalistförbundet ska säga nej till uppgörelsen. Motiven för ett nej är många, dessutom påtalar man att förbundet dröjde med att informera medlemmarna om uppgörelsens innehåll. Först två veckor efter uppgörelsen och när fackliga representanter började ifrågasätta uppgörelsen informerade man på ett relevant sätt. Deras huvudargument var att de ville “försvara anställningsskyddet mot ännu större försämringar”, och anser att det finns stora värden i överenskommelsen.

Journalister mot Las-uppgörelsen anser att många av de värdena är marginella och att en tystnadskultur kommer att bredda ut sig på arbetsplatserna.

Journalistförbundet sammanfattar uppgörelsen med att ”arbetsgivarna får ökade möjligheter att göra undantag vid arbetsbristuppsägningar och ska samtidigt betala mer för ett kraftigt förstärkt omställningssystem.”

En av medlemmarna i Facebook-gruppen anser att det är som att förbundet ”byter en guldtacka mot två backar läsk och försöker få det att framstå som en bra deal.”

Las har upplevts av många journalister som är fackligt engagerade som det enda vapen man har att ta till när det förhandlas om nedskärningar.

Gruppen ställer sig bakom ett upprop som 18 fackligt förtroendevalda i Bonnier, som den 30 oktober uppmanade Journalistförbundets förbundsstyrelse att omvärdera inställningen till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

Uppropet avslutas med en maning:

”Därmed uppmanar vi förbundsstyrelsen att öppna för diskussion, omvärdera uppgörelsen och säga NEJ till försämringen. Som en av våra medlemmar skriver: Facket ska vara en kamporganisation, inte bara en förhandlingspart!”

Uppropet har undertecknats av mer än 70 medlemmar i Journalistförbundet, däribland Riktpunkts medarbetare Fredrik Jönsson.

Läs mer:  Vi uppmanar förbundet att backa! (Journalisten.se) »

Illustrationsbild. Xlibber

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.