”Kommunistön” i Egeiska havet

KULTUR SVT:s kanal Kunskapskanalen har en TV-serie på gång som heter Vägen till ett långt liv. I ett program för några dagar sen som jag av en ren slump kom att titta på, handlade det om den grekiska ön Ikaria. Det hela går ut på att ett franskt TV-team reser jorden runt för att besöka platser där befolkningen blir väldigt gamla. Nåväl, ikväll var det alltså Ikaria.

Det hela började med att tittarna fick följa med TV-teamet från färjan upp till en bar. När vi kom in på baren så var det första vi fick se en skylt som stod på bardisken – KKE stod det på den skylten. Efter besöket på baren fick vi följa med för att besöka en 108-årig kvinna som inte var hemma, eftersom hon var på jobbet. Hon höll på att väva mattor. Hon berättade också att hon naturligtvis var kommunist. TV-teamet berättade för oss tittare att KKE hade 40 % av rösterna på ön. En bit in i programmet började det franska TV-teamet kalla Ikaria för ”kommunistön”. Avslutningsvis så kallades ön för Greklands Kuba. Att de kallade ön för kommunistön eller Greklands Kuba var inte nedsättande på något sätt, tvärtom. Man kom i slutet fram till att en av flera anledningar till att ön hade så många hundraåringar var just den mycket starka solidaritet och sammanhållning som präglade öns innevånare. Givetvis spelade kost och motion också en stor roll.

Bild från ett tidigare KKE-möte.

Hur som helst: ganska ovanligt att SVT visar ett program som inte tar heder och ära av oss kommunister!

Lars Lundberg

En tanke på “”Kommunistön” i Egeiska havet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.