Inspiration och livsglädje – en annorlunda konstnär

KULTUR 9/5 – 12/9 ställs verk av konstnären Friedensreich Hundertwassers ut på Nordiska akvarellmuséet på Tjörn.

Aldrig hört talas om honom? Grattis – då har du något roligt att se fram emot! Du som har möjlighet att ta dig till utställningen kan låta dig inspireras av färg och form i virvlande, slingrande och absolut inte raka linjer! Hundertwasser ansåg nämligen den raka linjen omoralisk (ja, du läste rätt) och skapade konst och arkitektur som tog sina uttryck från naturen. Han var en tidig pionjär för ekologi och är en av efterkrigstidens internationellt mest berömda konstnärer. Namnet som betyder Fredsrike Hundravatten är förstås hans eget påhitt, och visar väl att han helt enkelt inte går att passa in i några färdiga ramar. Politiskt korrekt var han inte med några som helst mått – men bry dig inte om det, vad du hittar i hans konst bor i din egen erfarenhet. Jag tycker för egen del att hans alster gör mig både glad och hoppfull!

Utställningens fokus är Hundertwassers verk från tidigt 1950-tal till sent 1970-tal. I presentationen ingår verk på papper i akvarell och blandteknik, grafiska verk, gobelänger och arkitekturmodeller.

För den som inte vill och kan ta sig till västkusten är det bara att googla loss och njuta av vackra bilder och fantastiska hus, som exempelvis ”Hundertwasserhaus” i Wien, byggt med arkitekthjälp på 1980-talet.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.