SD slår mot fattiga

INRIKES I rapporten ”Gör din plikt – kräv din rätt” presenterade Sverigedemokraterna den 26 april sin plan för hur man ska uppvärdera det svenska medborgarskapet. Lösningen är enkel: stryp bidragen till invandrarna.

Rapporten är i princip en enda lång uppräkning av olika sorters bidrag som delas ut till icke-medborgare som bor i Sverige. Från barnbidrag till garantipension. Under varje rubrik görs en kort beräkning på hur mycket man kan bespara genom att strypa bidragen till icke-medborgarna. På detta sätt skulle man spara runt 7,5 miljarder kronor per år.

Men vad är egentligen 7,5 miljarder kronor? Det är ungefär en fjärdedel av de pengar som Försvarsmaktens budget ska öka med till år 2025. Egentligen hade Sverigedemokraterna velat höja anslagen ännu mer.

7,5 miljarder kronor är lite mer än hälften av den omsättning skolföretaget AcadeMedia hade åren 2019 och 2020. Det är ungefär två tredjedelar av vårdföretaget Attendos omsättning under 2018.

Under 2019 var storbankernas vinst mer än tolv gånger större än vad kostnaden för bidrag till icke-medborgare i Sverige var. Storbankerna drog in över 93 miljarder kronor.

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Per Pettersson/Flickr (CC BY 2.0)
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Per Pettersson/Flickr (CC BY 2.0)

Sverigedemokraternas politik är billig populism som slår mot fattiga. Rapporten avslutas med ett konstaterande: sänkta bidrag ger ökad sysselsättning. Med piska ska de arbetslösa uppfinna egna arbeten.

Samtidigt drar partiets politik upp en påhittad skiljelinje mellan svenska och utländska arbetare. Det är inte icke-medborgarna som kostar den svenska välfärden pengar, utan storföretagen. Varför inte låta Swedbanks och Nordeas vinster betala för en bra vård åt alla, vare sig de är medborgare eller inte?

Läs mer: Jimmie Åkesson föreslår nedmontering av demokratin (Riktpunkt.nu) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.